"Найстрашніші 15 хвилин життя": російська художниця розповіла про тортури в "ДНР"

Відома російська художниця Катрін Ненашева розповіла, як над нею знущалися люди у військовій формі в окупованому Донецьку.

Відповідний пост з фотографіями вона розмістила на своїй сторінці в Facebook, приурочивши його на честь Дня підтримки жертв катувань, який формально відбувся 26 червня в Росії, Україні та Білорусі. Однак, пізніше вона видалила цю розповідь.

Ненашева розповіла, що приїхала до "ДНР" з "дуже близькою людиною С." - чоловіком, який не захотів, щоб його ім'я згадувалося. Це сталося в травні, після інавгурації президента РФ Володимира Путіна.

"А приїхали ми, тому що частина родичів у мене з Горлівки, там похована бабуся, залишився будинок дідуся, з яким невідомо, що відбувається з початку війни. Це дуже важлива і особиста для мене історія. Але така версія нікого не влаштувала. Після допиту люди в масках наділи на нас чорні мішки і наручники, заштовхали у вантажівку, відвезли в невідомому напрямку", - зазначила художниця.

За словами Ненашевої, їх почали бити ще у вантажівці.

"Твари, зараз на**й вас на мінах підірвемо, а перед цим в***мо", - несамовито кричав чоловік у вантажівці, забороняючи говорити і рухатися. Грала гучна музика, приголомшуюча до напівнепритомності. При кожному русі бив по колінах і голові, продовжуючи погрожувати смертю "через 15 хвилин". Це були одні з найстрашніших 15 хвилин в моєму житті", - зазначила Ненашева.

Пізніше, їх продовжили катувати в "кабінетах", де вже на них чекали п'яні чоловіки, які називали себе "контррозвідниками".

"Побиття ногами, руками і чим попало тривали близько трьох годин. Засовувати пальці в рот, примушувати їсти, коли нудить, робити вигляд, що справляти малу нужду на людину, коли вона в мішку - в порівнянні з загрозою проведення струму по внутрішнім органам, такі тортури здавалися легким приколом. У якийсь момент до мене приставили зведений пістолет - спочатку до колін, потім до ребер. Над ребрами залишилося два дрібних, ледь помітних синця. Через якийсь час пістолет виявився у серця. мене хтось затискав за шию, тикаючи дулом то в щелепу, то в щоку, то у скроню", - підкреслила художниця.

Дівчина притискалася до стіни, поки їй погрожували, після чого бойовики дістали автомат. Людина у формі заявила, що забрала зброю у мертвого чеченця, якого сама вбила. "Офіцер" говорив, що може робити із заручниками все, що завгодно.

Ненашева також розповіла, що чула крики свого друга. Однак побачила чоловіка тільки на ранок. Все його обличчя було в синцях і змінило форму, а одяг став брудним. Крім того, кросівки були розтоптані.

"На черговому допиті до кабінета влетів "офіцер": "Що ти думаєш, ми тут вас тримаємо?". Таємниця розкрилася. За словами "офіцера", співробітники СБУ готували на мене, як на "протестну фігуру" вбивство на території "ДНР", щоб зробити провокацію. Тобто весь цей час мене рятували. А С., на їхню думку, був моїм вбивцею і агентом СБУ - саме тому вони так над ним знущалися. "Ми вже зловили справжнього злочинця. Вибач, якщо що", - "офіцер" подав С., руку і пішов назавжди", - зазначила Ненашева.

В результаті, художницю з другом посадили в таксі, яке відвезло їх на кордон з Росією.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення