Намальовані очі відучили людей смітити

 Lenta.ru

Люди значно рідше смітять, якщо на упаковці або інших об'єктах надрукувати картинку з пильно дивляться очима, з'ясували психологи з Ньюкаслського університету. Таке зображення змусило учасників експерименту смітити на 65 відсотків рідше. Про це повідомляється в журналі PeerJ.

Для свого експерименту вчені надрукували дві листівки: на одній помістили зображення очей, які пильно дивляться, на іншій — ті ж очі, але ледве помітні. Яскравої картинки виявилося достатньо: папірці кинули на землю лише 4,7 відсотка учасників досвіду (в контрольній групі цей показник склав 15,6 відсотка).

«Такі картинки не дають людям смітити тому, що вони відчувають, як на них дивляться. У такій ситуації всім властиво вести себе чесно і гідно. Нам навіть не знадобилося друкувати попередження про заборону смітити: адже люди і так знають, що це антигромадську поведінку», — зазначив співавтор статті Деніел Неттл (Daniel Nettle).

Отримані висновки можуть взяти на озброєння власники ресторанів швидкого харчування, щоб запобігти викидання обгорток на вулицю.

Крім того, зображення пильно дивляться очей допоможуть і авторам рекламних листівок, які роздають на вулиці.

Дослідження спирається на парадигму «надж-психології» (від англійського nudge — «легкий поштовх ліктем»).

Її представники вважають, що люди ведуть себе краще, коли оптимальний варіант поведінки наголошується, а інші варіанти при цьому не забороняються.

Людини, таким чином, ненав'язливо підштовхують зробити правильний вчинок.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення