​Нардепи узаконили земельне рейдерство: переоформити ділянку тепер можна без власника

В Україні земельне рейдерство закріплено законом. Про це у ефірі Ukrlife.TV розповів економічний експерт Юрій Гаврилечко.

«У середині минулого року був прийнятий дивовижний закон, який дозволив рішеннями органів місцевого самоврядування змінювати межі земельних ділянок. От сьогодні була твоя земля, а завтра стала – спільна. Причому рішення ОМС є підставою для внесення змін у Держгеокадастр. Більш того, у кінці минулого року Окружний адмінсуд міста Києва дозволив Держгеокадастру не видавати інформацію стосовно того, кому належить та чи інша земельна ділянка. В резолюції написано, що зроблено це з тієї причини, що дуже багато інформації у Держгеокадастрі – близько 19 мільйонів записів – бідолашні співробітники не можуть розібратися, що кому належить», - зазначає експерт.

На уточнююче запитання, як в Україні вводитиметься ринок землі, якщо не можна розібратися – що кому належить, експерт нагадав:

«Вже неодноразово говорилося про ризики земельної реформи, пов’язані з відсутністю: обліку землі; системи, яка дозволяє цей обіг вести; системи доступу до цієї інформації; системи внесення змін в дані про те, що кому належить виключно у судовому порядку. Повертаючись до питання рейдерства – в Україні права власності можуть бути передані у позасудовому порядку. Для Європи – унікальна ситуація, а для України – нормальна. Можливість за допомогою нотаріусів змінювати власника земельної ділянки, навіть без попереднього власника, дає ту саму легальну можливість рейдерства. До тих пір, поки це питання не буде врегульовано… Не дай боже в нас буде введений розпродаж землі – земельні війни зі зброєю в руках з різних боків ми побачимо».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення