Наркоконтроль зібрався дозволити марихуану

 Громадське Радіо

Державна служба контролю за наркотиками розглядає питання використання канабіноїдів (діючі речовини гашишу і марихуани) з лікувальною метою. Про це сказав в.о. голови служби Олег Дзісяк у коментарі "Громадському радіо".

За його словами, лікувальний вплив канабіноїдів у разі певних захворювань доведено міжнародним досвідом."Наркотики повинні служити людям на благо, використовуватися з медичною метою, йти на оздоровлення, на добробут людини", - сказав Дзісяк.

Нагадаємо, Державна служба контролю за наркотиками України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади у сфері формування і забезпечення реалізації державної політики з питань обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їхньому незаконному обігу, а також координації діяльності органів виконавчої влади у цих питаннях.

Служба, зокрема, вносить на розгляд Кабінету Міністрів пропозиції про перелік наркотичних засобів.

Медичні дослідження довели, що марихуана ефективна в купируванні нейропатичного болю і нудоти, в тому числі спричиненої ВІЛ-інфекцією, а також під час терапії розсіяного склерозу.

Застосування марихуани та її похідних (канабіноїдів) показало себе ефективним у лікуванні епілепсії, анорексії, бронхіальної астми, мігрені, артриту, захворювань хребта й опорно-рухового апарату, передменструального синдрому, артеріальної гіпертензії.

При глаукомі марихуана знімає внутрішньоочний тиск, уповільнює або навіть зупиняє прогресування захворювання. Деякі дослідження показують, що марихуана може сповільнити прогресування певних видів раку.

Коноплі та їхні похідні позитивно впливають на лікування афективних розладів і різних порушень психічного здоров'я - депресії, посттравматичного стресового розладу, обсесивно-компульсивного і панічного розладу, біполярного розладу, а також безсоння.

Водночас мінусами застосування медичної марихуани противники її легалізації називають складність дотримання точного дозування активного компонента, недостатню кількість інформації про інші хімічні складові конопель і їхній можливий негативний вплив на здоров'я, а також несприятливий вплив диму марихуани, що може переважити лікувальний ефект від куріння.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення