НАСА розвіяли популярний міф про глобальне потепління

 Thekievtimes

Група дослідників НАСА встановила, що маса антарктичного льоду зростає, а не знижується, як вважалося досі, повідомляє сайт N+1 з посиланням на журнал The Journal of Glaciology.

Зазвичай гляціологи (фахівці, які вивчають природні льоди) використовують дані супутників про висоту крижаного покриву в тому чи іншому регіоні антарктичного щита. На цій підставі вчені розраховували зміну маси. Так як крижаний щит являє собою насправді уплотнившийся за тисячоліття сніг, то оцінити масу за даними висоти досить складно. У новій роботі вчені застосували дані палеоклиматичних досліджень (дослідження про зміну клімату Землі), щоб відкалібрувати власну модель зміни маси крижаного щита. Виявилося, що 10 останніх тисяч років через рясні снігопади маса щита, незважаючи на руйнування льодовиків біля моря, збільшується.

На основі моделі вдалося показати, що в період з 1991 по 2001 роки Антарктида додавала по 112 млрд тонн льоду. З 2003 по 2008 рік темпи додавання знизилися до 82 млрд тонн. Для роботи використовувалися дані супутників ERS і ICESat за відповідні часові проміжки.

Вчені відзначають, що твердження, що містяться в доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату від 2013 року, про те, що Антарктида втрачає лід, не вірні. При цьому, однак, вони кажуть, що, якщо танення антарктичних льодів не бере участі в підйомі рівня світового океану, то пояснення підйому вимагає залучення нових гіпотез.

Крім цього, дослідники говорять, що темпи приросту знижуються, тому танення льодовиків може нагнати приріст найближчі 20-30 років.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення