Нашестя безпритульних в Києві: волоцюги влаштовують лежбища в скверах і пияцтва в центрі

 СЕГОДНЯ

У Києві зросла кількість безхатченків. За даними департаменту соцполітики КМДА, за 2016 рік у центрі обліку безпритульних, де таким громадянам відновлюють і видають документи, надали допомогу 1258 людям, а за 2017 рік – 1555. Як пояснюють в департаменті, далеко не всі звертаються по допомогу, а це значить, що таких людей може бути в рази більше.

За словами голови інституту реформ і розвитку Києва Олександра Вовченка, кількість людей без певного місця проживання може досягати близько 100 тисяч:

"Тільки біля станцій метро можна нарахувати понад півтори тисячі осіб. Якщо раніше ці люди влітку виїжджали в Крим і Одесу, то зараз багато хто залишається в Києві. Частина з них приїхала зі сходу".

Експерт упевнений, що кількість безпритульних зростатиме. Причина: війна, постійне зростання цін і падаючий рівень доходів. За словами соціолога Ірини Бекешкіної, є серед тих, хто опинився на вулиці, і жертви шахраїв:

"У людей під виглядом різних махінацій відбирають житло, і людина просто залишається без даху над головою. Такі випадки, на жаль, не поодинокі

Кияни скаржаться: безхатченки не тільки влаштовують лежбища в парках, скверах і на вокзалах, але вже і окупують центральні вулиці.

"Одне з таких місць – тротуар на вулиці Басейній, де вечорами вживають алкоголь і чіпляються до перехожих", – розповідає киянка Валерія Петс.

Ставлять в провину безхатченкам і пожежі в покинутих будівлях, де вони ночують.

У КМДА запевнили, що роблять для таких людей все можливе. У зимовий період (з 1 грудня до 1 квітня) їх забезпечують гарячим харчуванням, теплими речами, відкривають пункти обігріву, надають медичну допомогу.

"На базі Будинку соцтурботи створюють виїзні бригади, що складаються із соцпрацівника, водія і кухаря, які щодня годують дві сотні безпритульних", – розповіли в мерії.

Експерти впевнені: до вирішення проблеми потрібно підходити глобально, наприклад, відкрити на околиці столиці або в містах-супутниках Спеццентр, де безпритульні змогли б переночувати, отримати харчування, юрдопомогу.

"За кордоном навіть досліджують таку групу населення, як бездомні, щоб розуміти, як можна допомогти людям. У нас, наскільки мені відомо, такі дослідження не проводяться", – каже соціолог Ірина Бекешкіна.

Нагадаємо, 18 червня сталася пожежа на теплотрасі на вулиці Червоноткацька, 42. Займання сталося в нічліжці волоцюг, яку вони облаштували в системі підземних комунікацій. Пожежники прибули на місце близько 5:20, до 5:40 рятувальники повністю ліквідували загорання. На щастя, під час пожежі ніхто не постраждав.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення