Насіровгейт, або Другий дзвінок для влади

 44.ua

На минулому тижні мільйони українців стежили за п'ятиденним реаліті-шоу — Роман Насиров проти України.

Відправить суд «тяжко хворого» голову Державної фіскальної служба України в тюремну камеру або дасть можливість «сидіти вдома», з усіма витікаючими звідси наслідками?

У ніч з 6 на 7 березня 2017 року за рішенням Солом'янського суду Києва Роман Насиров був заарештований на два місяці за звинуваченням у нанесенні збитків державному бюджету на 2 мільярди гривень. Також пану Насирову визначили рекордний заставу в історії України — він може покинути тюремні стіни, тільки якщо заплатить сто мільйонів гривень.

Поки що, формально, історія закінчилася для влади, правосуддя і громадянського суспільства відносно добре. Пар випущений — справедливість перемогла

Тільки от експерти чомусь заговорили про те, що історія з Насіровим, можливо, стала останнім дзвінком для влади перед новим Майданом.

Як це було, або Мистецтво «воскресіння»

Глава ГФС Роман Насіров довгий час вважався непотоплюваним чиновником. Не те, щоб головний український податківець мав бездоганну репутацію — швидше навпаки.

За прямими звинуваченнями в корупції глава ГФС, що потрапив в уряд за квотою «Народного фронту», був по суті неформальним лідером, як в уряді Яценюка, так і Гройсмана. Корупційні скандали супроводжували Насірова практично з часу його вступу на посаду.

Так, у своїй декларації про доходи за 2014 рік Насіров «забув» вказати квартиру в Лондоні вартістю 240 тисяч фунтів стерлінгів.

В 2016 році, ще будучи губернатором Одеської області Міхаєль Саакашвілі назвав Насірова «абсолютним злодієм». «Насіров разом з Хомутинніком заробляють на поверненні ПДВ. Ти плануєшь повернути ПДВ, заходиш в електронну програму, вона щось не спрацьовує, потім через 5 хвилин тобі дзвонять і кажуть: «Ви хотіли повернути ПДВ? 15% кешу чи 20% кешу, в залежності від того, хто ти такий», - заявив Саакашвілі.

Проте головний фіскал був таким незамінним «професіоналом», що зумів зберегти свою посаду в новому Кабміні і після відставки Арсенія Яценюка.

Можливо, і сьогодні Насіров був би на своєму посту, незважаючи на всі серйозні звинувачення, але фатальну роль у долі податківця зіграли його зв'язки з швидким нардепом Онищенко.

Також стало відомо, що за дивовижним везінням тесть Насірова виграв державні тендери на суму в 3 мільярди гривень.

Детективи Антикорупційного бюро України вручили Роману Насірову підозру про зловживання владою та неправомірну реструктуризацію податкових боргів по рентних платежах газових компаній Онищенко.

На думку НАБУ, в 2015-2016 роках Насіров незаконно реструктуризував зобов'язання по ренті підприємствам «Фірма «Хас», «Карпатинадраінвест» і «Надра геоцентр», кінцевим бенефіціаром яких є Онищенко.

Якщо Насірова визнають винним, йому "світить" від трьох до шести років позбавлення волі.

Але відразу після пред'явлення йому обвинувачення почався, вже знайомий українцям за прикладом інших знакових затримань, цирк з різким «погіршенням здоров'я» підозрюваного.

Те, як вів себе Насіров в суді, викликало обурення української громадськості. Він всіляко зображував смертельно хвору людину, однак, до честі лікарів, вони так і не знайшли у головного податківця серйозних проблем зі здоров'ям.

Захист будь-якою ціною намагається затягнути час. Десять адвокатів Насірова знаходили всілякі приводи, щоб дотягнути до часу, коли закінчиться термін затримання. Чисто «випадково» під час слухань у справі Насірова був двічі «замінований» Солом'янський суд.

Сотні активістів почали 7 березня збиратися біля будівлі Солом'янського суду. У підсумку судді не ризикнули відпустити Насірова під домашній арешт. Зазначимо, що до моменту винесення рішення Насірову вже стало значно краще. Він навіть зміг сидіти і розмовляти.

У підсумку жалюгідна вистава, яку інсценював захист Насірова до протилежних результатів — суд відправив фіскала на 60 днів в тюремну камеру.

Та й сто мільйонів застави, хоч і не два мільярди, як просило звинувачення, — але все-таки сама рекордна судова застава в історії України.

За «інсайдерської» інформації, про пред'явлення обвинувачення володар трьох громадянств (крім українського, у Насірова, за даними ЗМІ, ще британське і угорське) знав заздалегідь. Але нібито отримав гарантії, що тюремна шконка йому точно не загрожує. Судячи з усього, саме тому Насіров і не скористався можливістю заздалегідь полетіти в практично рідний Лондон.

Уроки Насіровгейта

Судовий процес над Насіровым тільки почався. Він реально може призвести до тектонічних зрушень на українській політичній авансцені.

Напевно, мало хто, так як Насіров, знає про реальний розподіл каламутних грошових потоків, які йдуть з таких «засіків батьківщини», як податкова і митниця.

І якщо Насіров почне давати свідчення — то наслідки Насіровгейта для можновладців можуть бути катастрофічними.

Фокус суспільної уваги до процесу настільки високий, що вихід високопоставленого чиновника на свободу, наприклад, з «умовним» терміном, може стати останньою червоною карткою, як для влади, так і для української судової системи.

Процес над Насіровим вже став другим тривожним дзвіночком для влади. Перший пролунав в позитивній реакції громадськості на незаконну по суті блокаду ОРДЛО.

Чи залишився у влади інстинкт самозбереження? Чи пам'ятає вона, з чого для всесильного Януковича починався шлях перед його втечею в Ростов? А в нинішньої влади свого «Ростова» адже просто немає.

Поки реакція правильна — влада реагує поспішним відступом там, де громадянське суспільство відчуває себе реально задетим за живе. І це спростовує ту тезу, що в Україні нічого з часів Майдану не змінилося.

Однак після трьох років війни простої позитивної реакції на тиск активістів співвітчизникам вже стало замало. Українська громадська свідомість стрімко радикалізується.

Якщо влада виявилася не в змозі очолити процес очищення суспільства і посадити у в'язницю «двох своїх друзів», то вона зобов'язана хоча б не заважати тим небагатьом, як наприклад НАБУ, хто реально цим займається.

А інакше настане третій дзвінок, після якого нинішні державні мужі, якщо їм пощастить дожити до Солом'янського суду, таки займуть камери по сусідству з Романом Насіровим.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення