Настоятель храму УПЦ МП зняв купол з церкви на знак протесту

 УНН

Настоятель храму Олександра Невського, який розташований на території училища Департаменту поліції охорони МВС у Вінниці, зняв купол із церкви після того, як керівництво навчального закладу повідомило про розірвання договору оренди із церковною громадою. Про це повідомив прес-секретар Вінницької єпархії УПЦ МП протоієрей Володимир Пучков

"Громада, яка при цьому храмі була зареєстрована, мала в ньому певну власність – все начиння церковне, а також купол. Він встановлювався за кошти громади. Тому, коли керівництво училища поставило громаду перед фактом, що вона має залишити приміщення, вони, звісно, забрали із собою свою власність, включаючи й купол. Купол зняли, поклали його на землю. Громада просто забрала своє майно, тому що її поставили перед фактом, що вона має залишити приміщення", - зазначив протоієрей.

За його словами, розірвання договору оренди із церковною громадою відбулось у зв’язку із тим, що вона належить до УПЦ МП, "на яку чиниться зараз певний тиск".

При цьому він додав, що цей храм знаходився у школі поліції і діяв там за договором з 2005 року. Наразі громада шукає нове приміщення для храму.

Водночас, у прес-службі ПЦУ факт зняття купола підтвердили. "Він (настоятель храму Віктор Парандюк – ред.) вважає, що треба купол знімати, коли йому особисто через його політичні погляди вказали на двері, він через те церкву розбирає", - наголосив керівник прес-служби Вінницької єпархії Православної церкви України протодиякон Владислав Демченко.

Утім, такі дії поліцію не зацікавили. "Це не наша компетенція, ми не втручаємося в церковні справи. Повідомлень з цього приводу не було", - зазначили у секторі зв’язків із громадськістю ГУ НП у Вінницькій області.

Нагадаємо, блаженніший митрополит Київській та всієї України Епіфаній закликав українців відкинути заклики до розпалювання ворожнечі та молитись за єдину помісну автокефальну українську православну церкву.

На Вінничині жителі села Сокиринці звернулась до настоятеля храму протоієрея Віталія Дахновського з пропозицією приєднатись до Православної церкви України, однак священик відмовив у цьому парафіянам.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення