НАТО домовився з Кувейтом про транзит військ через територію емірату

 ТАСС

Кувейт і НАТО підписали угоду про спрощення транзиту контингенту і техніки країн альянсу через територію емірату. Про це стало відомо за підсумками зустрічі генсека військово-політичного блоку Йенса Столтенберга і глави кувейтського МЗС Сабаха аль-Халеда аль-Хамада ас-Сабаха.

"Угода, яка було тільки що підписана, передбачає спрощення транзиту контингенту, обладнання та техніки в Афганістан, а також до місць проведення інших операцій, що проводяться НАТО в регіоні", - сказав генеральний секретар альянсу.

"Це - перша подібна угода з країнами РСАДПЗ (Рада співробітництва арабських держав Перської затоки)", - додав він, підкресливши при цьому, що в Північноатлантичному альянсі в цілому сподіваються досягти таких домовленостей з іншими державами регіону, в тому числі з Саудівською Аравією і Катаром.

Кувейтський міністр зі свого боку додав, що в еміраті буде створено регіональний центр НАТО, метою якого стане координація у сфері боротьби з тероризмом, надання гуманітарної допомоги та протидію кризам і катастрофам.

"Відкриття центру очікується в четвертому кварталі поточного року", - заявив Ас-Сабах.

При цьому він зазначив, що подія стане черговим кроком на шляху реалізації Стамбульської ініціативи співпраці (СІС, угоду між НАТО і чотирма країнами Перської затоки: Кувейтом, Бахрейном, Катаром і ОАЕ).

"Центр буде відігравати важливу роль у досягненні цілей ініціативи та посилення взаємодії між учасниками НАТО і країнами регіону", - підсумував дипломат.

Столтенберг, зі свого боку, зазначив, що Кувейт є ключовим партнером в регіоні, навівши у якості прикладу той факт, що емірат першим взяв участь у СИС і провів першу конференцію НАТО серед країн Перської затоки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення