НАТО планує саміт: 27 країн будуть чинити спільний опір підривним заходам Кремля

 Тиждень

Фахівці з безпеки 27 країн, в тому числі Великої Британії і США, зустрінуться 15 травня в Празі в рамках, найбільш узгодженої, як видається, на даний момент спроби чинити опір ймовірним підривним заходам Кремля, спрямованим на дестабілізацію виборів у країнах Заходу, повідомляє The Guardian.

Зокрема, МВС Чехії проведе п'ятиденний саміт, організований Stratcom - підрозділом НАТО зі стратегічних комунікацій, щоб спробувати переконати окремі держави і ЄС в цілому убезпечити електоральні процеси.

"Наближається час виборів у деяких європейських країнах, в тому числі в Британії e наступному місяці, в Німеччині у вересні і в Чехії, на яку чекають парламентські вибори в жовтні та президентські - кілька місяців по тому. Зараз західні країни почали ставитися до цього більш серйозно, оскільки вони бачать, що це зачіпає їх самих, а не тільки Україну і країни Балтії", - зазначає британське видання.

Чехія стала першою країною ЄС, вже вжила заходів. У січні уряд країни заснував центр боротьби з тероризмом і гібридними загрозами, мета якого - захистити виборчий процес від загроз з боку фейковий новин та інших заходів, які, ймовірно, застосовує Москва.

У доповіді, яка буде представлена делегатам конференції, йдеться: "Демократіям необхідно розробити національну політику протистояння ворожим операціями з дезінформації, які проходять постійно, а не тільки під час передвиборних кампаній". У доповіді стверджується, що Москва намагалася допомогти прихильникам виходу Великої Британії зі складу ЄС. Також широко відомі її симпатії Дональда Трампа і підтримка Марін Ле Пен.

"Демократичні кораїни повинні почати ставитися до своїх виборчих процесів як до критично важливої національної інфраструктури", - йдеться в тексті доповіді.

Автори доповіді пропонують кандидатам на виборах створювати підставні адреси електронної пошти в рамках захисту від хакерів, а також пропонують урядам заборонити фінансування політичних кампаній з-за кордону за допомогою місцевих підставних осіб.

Аналітики звинувачують Кремль в тому, що той підтримує в основному крайні праві маргінальні рухи, що виступають проти НАТО, ЄС та імміграції відразу в декількох країнах, в тому числі в країнах Балтії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Фінляндії та Швеції.

Спробам подібної дестабілізації допомагають новинні сайти, що поширюють часом відверту дезінформацію.

У конференції візьмуть участь високопоставлені представники Пентагону і держдепартаменту, попри те, що в США проходять розслідування російського втручання в президентські вибори і можливих зв'язків штабу кампанії Трампа з Росією, пише Guardian.

Нагадаємо, центральне управління розвідки США дійшло висновку, що Росія втрутилася в президентські вибори, щоб допомогти Дональду Трампу перемогти. Через це США вислали з країни 35 російських дипломатів і закрили два російських дипломатичних компаунди в Нью-Йорку і Меріленді у відповідь на втручання Росії у вибори у США та утиски американських дипломатів в Москві.

Згодом також стало відомо, що розслідування про ймовірне втручання Росії в проведення минулорічних президентських виборів у США доручили надсекретному відділу ФБР.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення