НАТО пообіцяло військову відповідь при гібридній атаці на країни альянсу

 Lenta.ru

Гібридні нападb можуть призвести до введення в дію статті про колективну оборону НАТО. Таку позицію озвучив у вівторок, 1 грудня, голова Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі за підсумками першого дня наради міністрів закордонних справ країн НАТО. Його слова наводить ТАСС.

«Ми вирішили, що гібридні нападу можуть призвести до введення в дію частини п'ятої статті Вашингтонського договору НАТО», — сказав генсек організації. П'ята стаття передбачає військовий відповідь альянсу на агресію проти однієї з його країн-членів, пояснює агентство. Столтенберг зазначив, що країни альянсу відмовилися від скорочення військових бюджетів, додає РІА Новини.

«Країни НАТО, щонайменше, почали припиняти скорочення витрат та більше інвестувати в сферу безпеки», — цитує агентство слова генсека. Він закликав підвищити оборонні витрати: за нормами НАТО, військові бюджети країн-учасниць повинні бути на рівні 2 відсотків національного ВВП.

У концепції альянсу передбачено одночасне використання трьох складових політики безпеки — підготовку, стримування і оборону, пояснив Столтенберг.

«Гібридні виклики передбачають дуже широкий спектр загроз, тому НАТО потрібен дуже широкий спектр можливостей, щоб захищатися», — додав він.

Термін «гібридна війна» введений в США в кінці ХХ століття. Він має кілька різних трактувань, які сходяться в головному: гібридна війна являє собою поєднання звичайного збройного конфлікту з застосуванням терористичних методів (наприклад, саморобних вибухових пристроїв) та методів інформаційної війни (наприклад, кібератак).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення