Нацбанк попереджає або що змінилось в правилах кредитування з 1 вересня

Реклама, в якій фінансові установи пропонують позики без паспорта і довідки про доходи, позики за 10 хвилин клієнтам з поганою кредитною історією, гроші на картку без відмов цілодобово, дуже часто вводить в оману потенційних позичальників. Причина в приховуванні частини інформації, через що відсотки по кредиту бувають космічними.

Експерти Національного Банку України рекомендують громадянам уважно вивчати всі пункти кредитного договору перед тим, як його підписувати. Наприклад, якщо ставка по кредиту дорівнює 0%, вона може діяти всього кілька днів.

Найбільше підводних каменів міститься в договорах мікрокредитування. МФО можуть встановлювати пільгову ставку 0% або 0,01%. Але не всі позичальники знають, така ставка діє від 5 до 10 днів, а далі застосовуються підвищені відсотки. На думку експертів, так можна приховати 100%, 700% і навіть 1700% на рік.

Рекламуючи свої послуги, МФО часто вказують відсотки за день користування позикою, як правило, 1-2%. На перший погляд, це небагато. Однак за місяць набігає вже 30-60%, а за рік - 365-730%. Перед підписанням кредитного договору потрібно узгодити графік погашення боргу і неустойки в разі, якщо платіж буде прострочений. Штрафи можуть збільшити заборгованість клієнта в кілька разів.

Масові скарги позичальників на дії банків

Свавілля фінустанов перевищив всі допустимі межі. Про це свідчить кількість письмових заяв громадян на адресу Нацбанку України. Тільки в другому кварталі число скарг збільшилася на 2% і склала 2 320 (в першому кварталі - 2 272).

Майже третина звернень містила ознаки порушення прав клієнтів. Це проявлялося в таких діях банків:

  • списання грошей з картки в рахунок погашення заборгованості по кредиту;
  • несанкціонована зміна тарифів на послуги без повідомлення клієнта;
  • введення нових комісій без попередження;
  • непрозоре розкриття в рекламі інформації про акційні пропозиції.

Що робить Нацбанк для захисту клієнтів

НБУ вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, який посилює вимоги до публікації повної процентної ставки по позиках, включаючи позики в розмірі менше однієї мінімальної заробітної плати і на період менше одного місяця. Після прийняття закону в другому читанні депутати обмежили розмір «драконівських штрафів» за споживчими кредитами.

Зокрема, українські парламентарії заборонили банкам і кредитним союзам стягувати з боржників штрафи за несвоєчасну виплату споживчих кредитів понад суму кредиту. Закон поширюється на позики, розмір яких не перевищує 5 000 грн з терміном погашення не менше одного місяця.

Також офіційно заборонено одночасне застосування штрафу та пені за порушення зобов'язань за кредитним договором. Максимальна сума стягнення обмежена дворазовою сумою боргу. Тобто, якщо тіло кредиту становить одну мінімальну заробітну плату в 5 тисяч гривень, максимальна сума виплати не може перевищувати 10 тисяч гривень.

Які зміни з'являться в діяльності фінустанов

Відтепер банки та МФО на офіційних сайтах і в рекламних оголошеннях зобов'язані розміщувати точну та актуальну і інформацію про послуги, що надаються, розмірах процентних ставок, умови співпраці і можливі ризики для клієнтів.

Завдяки нововведенню потенційні позичальники зможуть отримати всю необхідну інформацію про банківські послуги, порівняти пропозиції кількох банків і прийняти зважене рішення.

Банки та інші фінустанови повинні вказати:

  • загальну суму переплати;
  • список додаткових послуг та їх вартість;
  • термін дії договорів і графік погашення позик;
  • інформацію про можливі наслідки в разі прострочення платежу;
  • умови дострокового погашення заборгованості по кредиту та зняття грошей з депозиту.

З 1 вересня 2020 року НБУ відстежує сайти і комерційну рекламу фінансових установ, забезпечує контроль за дотриманням вимог до наданої інформації. Порушення даних вимог спричинить накладення штрафів.

Проте, українцям потрібно бути дуже обережними при укладанні кредитних договорів. Адже позикові кошти, рекламовані фінансовими компаніями за ставкою 0%, можуть виявитися кредитами під 1700% річних.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення