Навесні очікується погодний феномен: українців чекають нові "сюрпризи"

В Україні навесні 2021 року на погоду впливатиме природний феномен, відомий як Ла-Нінья (по-іспанськи "Дівча"). Про це заявила завідувачка відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАНУ Віра Балабух, пише Сегодня.

За її словами, це кліматичне явище, що регулярно виникає в тропічних широтах південної частини Тихого океану. Його зміст у тому, що стабільний східний вітер жене теплу воду від берегів Перу і Чилі в сторону Індонезії та Австралії. Через це на поверхню піднімається холодна вода з морських глибин, і в регіоні настає похолодання.

Зворотне явище, коли температура води і повітря біля узбережжя Південної Америки підвищується, зветься Ель-Ніньйо ("Хлоп'я").

Чергування Ель-Ніньйо та Ла-Ніньї називається Південної осциляцією. Вона може тривати від трьох до восьми років. Нинішня Ла-Нінья обіцяє стати найпотужнішою за останні 10 років.

У зв'язку з цим кліматолог не виключає, що новий рік виявиться менш жарким і сухим, ніж 2020-й. Але він також може увійти до п'ятірки найбільш теплих років за всю історію спостережень.

"Ла-Нінья підсилює циклонічну діяльність не тільки в Тихому океані, а й в Атлантиці, – аналізує Віра Балабух. – Це означає, що циклони, які неминуче будуть проходити з заходу і південного заходу через територію України, виявляться більш потужними, ніж у минулому році. А циклони, як відомо, несуть опади – дощі, град, і нерідко супроводжуються бурями і грозами".

Народний синоптик Леонід Горбань прогнозує, що березень почнеться снігом, дощами і морозами, в другій декаді потеплішає, але ненадовго - незабаром знову підуть дощі з мокрим снігом.

І лише ближче до квітня "запахне весною" по-справжньому. Справжнє тепло прийде лише в 20-х числах квітня, але, як і в кінці березня, воно буде недовге. Знову зарядять дощі й похолодає. Перша половина травня тепла і з дощами, у другій половині два тижні спеки і сухо, до кінця місяця стане прохолодніше, йтимуть дощі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення