Названа дата другої хвилі коронавірусу в Україні

Вчені попередили про те, що друга хвиля коронавірусу настане взимку. При цьому, зазначають експерти, друга хвиля може стати ще страшнішою, ніж перша, так як накладеться на початок епідемії грипу. У той же час українські медики говорять не тільки про другу, але і про третю хвилі COVID-19.

"На думку вчених, під час першої хвилі може перехворіти лише 5% населення. В Україні ця цифра складає 1,8 мільйони людей. Влітку найімовірніше передача вірусу не зникне, ми будемо продовжувати реєструвати поодинокі випадки, а восени, коли ми почнемо проводити більше часу в приміщеннях, кількість контактів між людьми зросте – це і буде початком другої хвилі", - говорить епідеміолог Володимир Курпіта.

Теоретично, пандемія закінчиться тільки тоді, коли сформується колективний імунітет. Для цього є два шляхи. Перший, кажуть експерти, просто перехворіти, другий - зробити щеплення. Зараз же десятки компаній і університетів по всьому світу працюють над створенням вакцини. Але дослідження може тривати більше року.

"Надзвичайно довго проходить часу від розробки вакцини до її клінічного впровадження, а це саме сертифікація вакцини, проведення клінічних досліджень", - пояснює президент українського медичного клубу Іван Сорока.

У США і Великобританії вже тестують перші вакцини на добровольцях. І Україна не пасе задніх. До речі, Володимир Зеленський пообіцяв мільйон доларів українським вченим, які розробляють вакцину.

У той же час, німецькі вчені заговорили про "імунні паспорти". Такий документ стане перепусткою в нормальне життя для тих, хто вже перехворів. Для цього пропонують тестувати масово людей на наявність антитіл, щоб відслідковувати поширення пандемії. І зрозуміти, коли час закінчувати карантин. Зараз же не існує визнаних у світі ліків від коронавірусу і пацієнтів досі лікують симптоматично. Але є всі шанси, що до другої хвилі пандемії, в тому числі і наша країна буде озброєна.

Нагадаємо, в Україні продовжили карантин до 11 травня.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення