Названі наслідки самотності для людини на молекулярному рівні

 Lenta.ru

Вчені з США прийшли до висновку, що соціальна ізоляція запускає фізичні зміни в організмі людини, що ведуть до хвороби. Результати своїх досліджень автори опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а коротко з ними можна ознайомитися на сайті видання The Telegraph

У своєму дослідженні вчені розглянули реакцію на соціальну ізоляцію у людей і макак-резусів. Самотність у представників обох видів змінювало активність гена CTRA і синтез норадреналіну (нейромедіатора неспання), а також рівень моноцитів (різновиди лейкоцитів). Також вчені помітили, що соціальна ізоляція викликає активізацію вірусу імунодефіциту у макак-резусів.

Дослідники прийшли до висновку, що стрес, викликаний соціальною ізоляцією, знижує виробництво лейкоцитів (білих кров'яних клітин), що виконують захисну функцію, а також пригнічує активність генів, відповідальних за імунну відповідь організму. В цілому самотність викликає біологічні зміни, які пригнічують захисну систему.

У своєму дослідженні вчені показали, що, крім емоційної складової, самотність здатне прискорити приведення в дію генетичних чинників, сприяючих розвитку хронічних захворювань. Автори вперше, за їхніми словами, вивчили молекулярні механізми цього впливу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення