Названо головну дилему безпілотних автомобілів (відео)

 Guardian

Вчені з Франції і США назвали головну моральну дилему, з якою стикаються розробники програмного забезпечення для безпілотних автомобілів. Дослідження опубліковане в журналі Science, а коротко про нього повідомляє видання The Guardian.

Розробники не знають, яким чином має діяти транспортний засіб у разі критичної ситуації на дорозі, коли виникає необхідність вибору між життям пасажирів і пішоходів. З аналогічними проблемами стикаються й водії-люди.

Дослідження вчених продемонструвало відсутність універсального вирішення цієї проблеми. Фахівці послалися на опитування, в якому 76 відсотків респондентів заявили про необхідність зберегти життя пішоходів. Однак ті ж люди відмовилися купувати безпілотний автомобіль, який у разі виникнення критичної ситуації пожертвував би життям пасажирів.

Також респонденти висловили недовіру запровадженню спеціальних заходів державного регулювання (стандартів) для алгоритмів керування безпілотними автомобілями. Оптимальне вирішення цієї ситуації експерти бачать у створенні програмного забезпечення, яке приймає рішення, що дозволяє мінімізувати кількість жертв, в тому числі дітей і вагітних жінок.

Безпілотний автомобіль являє собою пасажирський транспортний засіб, керований у автоматичному режимі (без участі людини). Над такими апаратами працюють компанії Google, Uber, General Motors та інші.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення