Названо нову небезпеку для літаків

Група дослідників з Шанхайського університету транспорту показала небезпеку крижаного дощу, з яким стикаються літаки у повітрі. Вчені продемонстрували, від чого саме залежить швидкість зледеніння літака, а також чи задовольняють сучасні льотні стандарти таким небезпечним умовам. Стаття опублікована в журналі Physics of Fluids.

Аномальне обледеніння корпусу авіалайнерів відбувається за наявності в атмосфері великих переохолоджених крапель, чий діаметр може досягати одного міліметра. В результаті можуть порушитися аеродинамічні властивості літака, що загрожує аварійною ситуацією. У 2014 році Федеральне управління цивільної авіації США (ФАА) запровадило нові льотні стандарти, що дозволяють знизити загрозу з боку крижаного дощу, однак досі було точно невідомо, що саме відбувається під час обмерзання крил і оперіння літака.

Дослідники провели випробування в замкнутій аеродинамічній трубі з використанням генератора переохолоджених крапель і алюмінієвої моделі літака. Для вивчення взаємозв'язку розміру крапель води і термодинаміки процесу обмерзання вчені використовували систему високошвидкісної візуалізації.

Інженери відтворили метеорологічні умови, звичайні для польоту, а також швидкість і температуру крапель. Розміри останніх варіювалися від 400 до 1300 мікрометрів. Результати показали, що саме розмір виявився ключовим параметром, що впливає на швидкість утворення крижаного шару на корпусі авіалайнера. При цьому вчені підтвердили, що прийняті ФАА вимоги до двигунів, енергоустановок та систем контролю дійсно підвищують безпеку польотів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення