НБУ оприлюднив загрозливі дані щодо ПриватБанку

 Intermarium

Є ймовірність, що ПриватБанку не повернуть 96,6 млрд гривень. Це майже половина кредитного портфеля фінустанови. Ситуація здається загрозливою, оскільки частка активів Привату складає майже 74% від загального обсягу активів найбільших банків країни.

За даними Національного банку України, розрив між сформованими резервами за міжнародними стандартами фінансової звітності та кредитним ризиком, оціненим на підставі постанови №351 у групі найбільших банків з національним капіталом, складає 132 млрд гривень.

Йдеться про вісім найбільших фінансових установ країни з першої групи, які вже пройшли стрес-тест НБУ. Станом на 1 жовтня сумарна вартість активів цих банків склала 371,3 млрд гривень. На активи ПриватБанку припадає 73,2% або 271,8 млрд гривень. Кредитний портфель групи I склав 244,6 млрд гривень, з яких 180,4 млрд гривень (73,7%) – кредитний портфель ПриватБанку.

На ПриватБанк може припадати істотна частка додаткового кредитного ризику – 96,6 млрд грн із 132 млрд гривень. При цьому в своїй звітності ПриватБанк вказує, що за станом на 30 вересня загальний обсяг кредитів та авансів клієнтам склав 224,26 млрд гривень. Під ці кошти були сформовані резерви в розмірі 29,94 млрд гривень (13,35%).

Проте стрес-тест 20 найбільших банків, до яких належить ПриватБанк, дозволив визначити розмір проблемних кредитів (NPL) у цій групі банків у розмірі 53%. Тобто для ПриватБанку це може означати необхідність наявності додаткового резерву на рівні 89 млрд гривень.

Якщо ж до різниці між сформованими резервами першої групи (44 млрд гривень) і кредитним ризиком за стрес-тестом (161 млрд гривень) застосувати частку ПриватБанку в цій групі банків на рівні 73%, то його непокритий кредитний ризик за стрес-тестом може бути оцінений у 85,4 млрд гривень, що дуже близько до його можливої оцінки за стрес-тестом першої двадцятки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення