"Нехай помирає вдома": запис розмови медиків про пацієнта з підозрою на COVID-19

Журналіст Андрій Павловський у Facebook оприлюднив запис розмови сімейного лікаря з Софіївської Борщагівки та диспетчерки Київської обласної станції швидкої медичної допомоги.

Розмова відбулася 3 вересня, йшлося про госпіталізацію пацієнта з підозрою на COVID-19.

За даними бесіди, у 93-річного хворого – підтверджена двобічна пневмонія, але ПЛР-тесту на коронавірус поки немає. Зараз людина відчуває задуху, у неї вражені легені на 70%. При цьому він лежить удома і "сходить з розуму".

Сімейний лікар наполягав, що хворого треба госпіталізувати. Але диспетчер у відповідь лише заявила, що місця для людей з підозрою на коронавірус в Київській області закінчилися, і що з пацієнтом робити – вона не знає.

"Що мені з ним робити? Нехай помирає вдома?" – обурено запитав лікар.

Йому відповіли, що "допомогти не можуть". Адже пацієнтів, у яких пневмонія, але які не мають підтвердженого тесту на COVID-19 – у лікарні просто не кладуть. Пообіцяли хіба спробувати знайти лікарню, яка візьме пацієнта. Але, мовляв, "не давайте надії" йому.

Також в ході діалогу між медиками з'ясувалося, що фельдшери швидкої допомоги не мають експрес-тестів на коронавірус.

Після публікації розмови між медиками, питання вирішили винести на комітет Верховної Ради, повідомив Андрій Павловський.

"Питання до порядку денного свого засідання включить парламентський комітет здоров'я нації. За офіційними даними Київської облдержадміністрації, поки близько третини ліжок у лікарнях регіону заповнені. Профільний комітет Ради планує в понеділок запросити актуальні дані про заповнювання лікарень не тільки в столичному регіоні, але й в інших областях", - зазначив журналіст.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення