Невизначеність виявилася для людини боліснішою за біль

 Lenta.ru

Очікування можливого болю (навіть з невеликою ймовірністю відчути його) виявилося куди болісніше для людини, ніж тверда впевненість тому, що цього болю не уникнути. До такого висновку прийшли британські вчені, автори статті в журналі Nature Communications.

Коротко про дослідження повідомляється у вівторок, 29 березня, в прес-релізі Лондонського університетського коледжу. Неврологи провели експеримент з 45 добровольцями, яких посадили грати в комп'ютерну гру — перевертати каміння, під якими іноді ховаються змії. Обстежений отримував слабкий удар електрошоком, якщо знаходив тварину.

З часом гравці починали краще розуміти, де таїться небезпека, але правила гри постійно змінювалися, що підтримувало рівень невизначеності, який розраховувався спеціальним алгоритмом. Потім цей рівень пов'язується зі стресовим станом обстежуваних, який вимірюється ступеню розширення зіниць і частоті дихання.

З'ясувалося, що найбільший стрес виникає при 50-відсоткової ймовірністі отримати електричний шок. Певні ситуації (нульова і стовідсоткова ймовірність) виявилися найсприятливішими для психічного стану.

Вчені відзначають, що об'єктивно «заміряли» явище, знайоме багатьом.

«На співбесіді при прийомі на роботу ви більш впевнені в собі, коли знаєте, що вас точно візьмуть або, швидше за все, не візьмуть. Найбільше стресу людина відчуває, якщо не знає, що його чекає. Ця закономірність проявляється в безлічі ситуацій — в очікуванні результатів аналізів, на залізничній платформі і так далі», — зазначив співавтор статті Робб Ратледж (Robb Rutledge).

Стрес зазвичай вважається виключно негативним і шкідливим для людини, проте автори дослідження знайшли в ньому певну користь. Опитані, чий рівень стресу найбільше підвищувався в ході експерименту, краще всіх здогадувалися, під якими камінням немає змій. Вчені вважають, що в ході еволюції стрес допомагав людям мобілізувати сили організму і знаходити вихід із складних ситуацій.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення