Ні кроку без «Укроборонпрому»: оборонні компанії залишились під тотальним контролем попри рішення уряду

Приватні виробники оборонної продукції – близько 70 приватних оборонних підприємств, які входять у «Лігу оборонних підприємств України» – надіслали прем’єр-міністру України Денису Шмигалю відкрите звернення.

Ключова причина звернення – затримка з введенням у дію рішення уряду, яке було прийняте на початку квітня цього року щодо спрощення механізму виходу приватних українських виробників продукції військового призначення на міжнародний ринок.

Тобто, всі суб’єкти, що отримали право самостійного виходу на зовнішні ринки з продукцією власного виробництва, вже мали б самостійно визначати і маркетингові стратегії, і ціну на товари військового призначення. Але вони й досі залежать від ДК «Укроборонпром».

«Рішення уряду ґрунтується на тому, що реалізація постанови дозволить демонополізувати процеси зовнішнього ціноутворення; створити рівні умови щодо самостійного здійснення зовнішньоекономічної діяльності; усунути штучні бар’єри, які призводять до зайвого витрачання ресурсів та часу підприємствами оборонно-промислового комплексу, покращить конкурентні умови», - йдеться в рішенні уряду від 8 квітня 2020 р.

Втім, у Лізі оборонних підприємств пояснили, що хоча останнім часом державою здійснюються заходи, спрямовані на розвиток військово-технічного співробітництва оборонних підприємств України (в тому числі і приватних) з іноземними партнерами, але вище зазначене урядове рішення до кінця не реалізовано. Станом на 5 травня на державних офіційних інтернет-ресурсах досі розміщені чинні постанови Кабінету міністрів України від 8 червня 1998 р. № 838 та від 12 липня 1999 р. № 1228, в яких відсутні зміни.

Приватні виробники оборонної продукції мають сподівання, що найближчим часом зміни до зазначених урядових постанов будуть юридично оформлені й наберуть чинності.

«Впевнені, що створення рівних умов для здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємствами всіх форм власності унеможливить безпідставне втручання у їхню господарську діяльність та підвищить конкурентоспроможність вітчизняної продукції військового призначення на міжнародному ринку озброєння і військової техніки», - наголошується у зверненні «Ліги оборонних підприємств України».

У свою чергу, Громадська спілка «Асоціація виробників озброєння та військової техніки» надіслала листа до Кабінету міністрів щодо необхідності вирішення проблем, які стосуються отримання підприємствами – членами Асоціації повноважень на право здійснення міжнародних передач товарів військового призначення, насамперед щодо експорту товарів військового призначення власного виробництва, як це визначено Постановою КМУ №838 від 08.06.1998 р.

У спілці пояснили, що деякі компанії вже протягом півтора року після відповідного звернення до уповноважених державних структур не отримали вищезазначених повноважень.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення