Нідерланди тонуть - Європейська космічна агенція

 Лівий берег

Європейське космічне агентство (ЄКА), проаналізувавши дані, зібрані супутниками Sentinel-1A і Sentinel-1B, зафіксували зниження поверхні суші Нідерландів щодо рівня моря, що свідчить про поступове затоплення деяких районів країни.

Про це повідомляється на сайті ЄКА.

Місія Sentinel-1 в період з листопада 2014 року по квітень 2016 року зробила близько 2,5 млн світлин, на основі які була складена карта змін на північному сході Нідерландів. Більшість вимірювань були зроблено в районі дамб, що захищають країну від повеней, і великих будівель. Точність проведених вимірювань становить кілька міліметрів (в ЄКА заявляють, що через кілька років вона становитиме один міліметр).

Згідно з наданою ЄКА картою, деякі райони країни, особливо розташовані біля західного берега озера Ейсселмер і на схід від міста Гронінгена, опускаються вниз щодо рівня моря зі швидкістю 20 міліметрів на рік. У цих регіонах також відбувається видобуток газу, і ймовірне просідання суші може бути пов'язано з ним. Аналогічну кореляцію вчені виявили в районі поселення Вендам на північ від Гронінгена, де розташовані соляні родовища.

Нідерландські вчені і політики неодноразово заявляли про важливість супутників Sentinel-1 для країни, які дозволяють контролювати і підтримувати прийняті в королівстві стандарти безпеки.

Апарати Sentinel-1 функціонують у рамках проекту Copernicus. Замовником є Єврокомісія, однією зі сторін контракту - ЄКА. Проект Copernicus спрямований на отримання оперативної інформації про стан суші, океанів та атмосфери Землі. Ці дані, як наголошується, відіграватимуть вирішальну роль у визначенні політики у сфері захисту навколишнього середовища і безпеки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення