Нобелівські лауреати зможуть подолати рак

 ТАСС

Нобелівська премія 2015 року в галузі хімії присуджена сьогодні "за дослідження механізму репарації ДНК" Томасу Ліндаль (Великобританія), Полу Модричу і Азізу САНКАР (обидва - США). Про це оголосив Нобелівський комітет при Королівської академії наук Швеції, інформує ТАСС

Премія присуджена за те, "що вони на молекулярному рівні визначили механізм репарації пошкоджених ДНК і геному". Їхня праця дає фундаментальні знання про те, як функціонує жива клітина, і створює основу для, наприклад, нових методик лікування раку, зазначає комітет.Пошкодження ДНК трапляються щодня і при відсутності процесу відновлення були б фатальною загрозою для людини. "Життя - та, яку ми знаємо, - це відновлення ДНК", - зазначила голова комітету з хімії Сара Сногеруп Линсе.

Суть відкриттів в тому, що процес руйнування ДНК відбувається настільки швидко, що, в теорії, зробило б неможливим розвиток життя на землі. Розуміння цього привело до відкриття молекулярного механізму, який протистоїть колапсу ДНК, пояснює комітет.

Нобелівська премія в галузі хімії присуджена за вивчення механізму відновлення ДНК Пол Модріч, у свою чергу, пояснив, як клітина виправляє дефекти, що виникають при копіюванні ДНК в ході ділення клітин. Механізм, який називається "mismatch repair" / репарація помилково спарених нуклеатідов /, приблизно в 1 тис. разів скорочує частотність неправильного копіювання ДНК.

"Вроджені помилки в невідповідність ремонт викликають, серед іншого, спадкові форми раку кишечника", - пише комітет в прес-релізі. Азіз Санкар визначив механізм, що використовується при відновленні клітинами пошкоджень ДНК. "Люди, що народилися з дефектами в цьому механізмі, захворюють раком шкіри в результаті знаходження на сонці Він також задіюється при виправленні дефектів, викликаних, зокрема, шкідливими речовинами, такими, як тютюновий дим.", - говориться в повідомленні для преси.

Як повідомляє Академія наук, лауреати не взаємодіяли один з одним у своїх дослідженнях, які зачіпають різні механізми в репарації ДНК.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення