Нобелівську премію з літератури в цьому році не буде присуджено через зґвалтування

 Канал 112

Через дії Жан-Клода Арно цього року не буде присуджено Нобелівську премію з літератури

Окружний суд Стокгольма виніс вирок французькому фотографу і театральному режисеру Жан-Клоду Арно, якого називають головним винуватцем скандалу в Нобелівському комітеті, через який в цьому році не буде присуджено однойменну премію в галузі літератури. Арно засуджений до двох років в'язниці за зґвалтування.

Звинувачення на адресу фотографа були висунуті в листопаді минулого року. 18 жінок звернулися до суду, заявивши про домагання і сексуальне насильство з його боку. Суд визнав докази того, що Арно восени 2011 року зґвалтував одну із заявниць, досить переконливими і засудив його до тюремного ув'язнення та виплати штрафу в розмірі 115 тисяч шведських крон (понад 360 тисяч гривень).

Нагадаємо, Арно є чоловіком шведської поетеси Катерини Фронстенсон, яка раніше входила до складу Нобелівського комітету з літератури. Звинувачення на його адресу, а також те, що Фростенстон сім разів згадувалася в якості джерела передчасного витоку імені нобелівського лауреата, призвели до того, що Нобелівський фонд вирішив відмовитися від вручення літературної премії в 2018 році. Керівництво фонду вирішило, що скандал занадто сильно підірвав довіру до комітету. Крім того, після відсторонення Фростенсон в його складі залишилося всього 11 осіб, що суперечить статуту організації.

Відзначимо також, що Нобелівський тиждень-2018 стартував 1 жовтня. Першими лауреатами стали американець Джеймс Еллісон і японець Тасуку Хондзьо, які розробили методику імунної терапії ракових пухлин.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення