Нова погодна тенденція для українських широт: злив і повеней влітку не уникнути​

 Апостроф

Літо-2021 в Україні буде теплим, середня температура повітря буде приблизно така ж, як спостерігалася останні 20 років. Однак збережеться ризик підтоплень і повеней. Про це розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

За її словами, протягом літа будуть переважати антициклонні погодні умови, відповідно, це може зумовлювати дефіцит опадів на території України, особливо в східних областях. Однак це не означатиме їхньої повної відсутності.

"Все ж атмосферні фронти і циклони будуть переміщатися і, звичайно, це буде призводити до сильних злив, шквалів, гроз, граду. Тобто ці явища будуть характерні як завжди для цього періоду. У нас відзначається тенденція, коли зростає тривалість бездощового періоду, а потім, коли проходять опади, вони мають дуже інтенсивний характер. І коли за кілька годин випадає місячна норма опадів, то це може призводити до підтоплень і повеней", – пояснила синоптикиня.

Традиційну спеку принесе в Україну другий місяць календарного літа. З початку липня і до середини місяця буде зберігатися температура на рівні 29 градусів тепла. Перші 15 днів серпня будуть одними з найспекотніших.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення