Нова війна або миротворці: Портников назвав чотири сценарії Кремля по Донбасу

 Апостроф

Український журналіст і публіцист Віталій Портников заявив, що у президента Російської Федерації Володимира Путіна є чотири сценарії по Донбасу.

За словами Портникова, перший сценарій - це розв'язання нової війни, але на це глава Кремля не піде.

"Як можуть зробити: почати операцію по "відновленню територіальної цілісності" Донецької і Луганської областей, потім визнати донецьку і луганську "народні республіки", якщо, звичайно, Росія отримає перемогу в цій війні, і закрити це питання на довгі десятиліття", - зазначив журналіст, уточнивши, що цей варіант не підходить Путіну, оскільки тягне за собою введення нових санкцій з боку ЄС.

Портников додав, що другий сценарій - це повний вихід російських військ з території Донбасу, але і він неможливий для Кремля, оскільки означає капітуляцію перед Заходом.

"Є третій варіант - збереження статус-кво. Тобто те, що ми бачимо сьогодні. Але це - теж не варіант, тому що якщо зберігати статус-кво, незрозуміло, яким чином вирішити питання щодо санкцій Заходу, яким чином поліпшити відносини з США. Ми бачимо, що поки що Путін йде по шляху цього третього варіанту", - зазначив журналіст.

Портников вважає, що після виборів може бути четвертий варіант, який є для Путіна найбільш вигідним, якщо він на нього піде. Це заміна російських військ на території Донецької та Луганської областей миротворчими силами ООН без встановлення українського контролю над територією.

"Тобто миротворчі сили ООН будуть перебувати на лінії зіткнення і на лінії українсько-російського кордону. Для США, можливо, це буде такий тріумф, бо вони змусять війська Росії і їх найманців вийти з території Донбасу, замінять ці війська миротворчими силами. Але українські Збройні сили, правоохоронні структури і державні структури на цю територію не увійдуть", - підсумував він.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення