Нові подробиці «чорної бухгалтерії» Януковича: на підкуп чиновників витрачено 10 мільярдів

 Главком

Стали відомі нові деталі скандалу навколо «амбарної книги» Партії регіонів. Документи, які досліджує НАБУ, містяться на 585 аркушах і охоплюють тіньову фінансову звітність за 5 років

З 2007 по 2012 рр. міністри, депутати та військові отримали від «регіоналів» за лояльність більше 10 млрд. гривень.

«Чорна каса» або «Амбарна книга» Партії регіонів – стала медійною сенсацією наприкінці весни. Такими заголовками ЗМІ називали новину про появу рукописних документів, що являли собою непублічну бухгалтерію Партії регіонів. В травні цей компромат майже одночасно передали правоохоронним органам народний депутат Сергій Лещенко та колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак. При цьому вони досі не розкрили джерело її походження.

Раніше «Українська правда» оприлюднила невеличку частину матеріалів про корупційні витрати регіоналів протягом кількох місяців 2012 року. Завдяки цьому стало відомо, що підлеглі екс-очільника партії Віктора Януковича заплатили за лояльність до себе не менше 66 млн. доларів.

Як виявилося, загальна сума витрат Партії регіонів на політичну корупцію була в рази більшою.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, яке Національне антикорупційне бюро розпочало 30 травня, загальна сума неофіційних виплат, переданих членами та представниками «Партії регіонів» народним депутатам, членам Кабінету Міністрів, Вищої ради юстиції, військовослужбовцям вищого офіцерського складу військових формувань та іншим службовим особам перевищує 10 млрд. гривень.

Про це свідчать матеріали кримінальної справи, частково викладені в ухвалі Солом'янського суду Києва від 5 липня 2016 року, що розміщені в Єдиному реєстрі судових рішень.

Видаткові документи, які досліджує НАБУ, охоплюють тіньову фінансову звітність Партії регіонів за 2007 – 2012 рік. Інформація міститься на 585 аркушах формату А4, де зафіксовані рукописні відомості про видачу/отримання партійних коштів.

«Це скановані копії документів, що за своєю структурою нагадують облікові листи, та містять відомості про дату, прізвище особи, суму коштів, підпис, - уточнюється в матеріалах розслідування. - Обліком надходження та використанням коштів на надання неправомірної вигоди займалися представники фінансового департаменту Партії регіонів.

Самі документи та перелік отримувачів в судових документах не наводяться.

Рішення Солом`янського суду Києва, розміщене в Єдиному реєстрі судових рішень, дозволяє ідентифікувати поки що одну людину із загального переліку. Річ у тім, що на розгляд цього суду було подане клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) щодо вилучення реєстраційної справи компанії «База відпочинку «Зелений мис». Представники САПу пояснювали, що ім'я засновника цієї бази відпочинку фігурує у списку отримувачів партійних коштів. Правоохоронці хотіли отримати зразки підписів в реєстраційних документах компанії її власника для порівняння з підписами в «амбарній книзі».

Відповідно до реєстру юриличних осіб, бенефіціарами компанії «База відпочинку «Зелений мис» є донеччани Валентина Бондаренко, Валерій Онопрієнко (помічник екс-депутата Партії регіонів Олени Бондаренко) та киянин Валерій Варениця. Останній працює на посаді комерційного директорасейлз-хаусу «Плюси» з 2012 року.

Раніше журналісти оприлюднили імена близько 200 отримувачів спонсорської допомоги від Партії регіонів. Серед них були названі прізвища та ініціали, які повністю збігаються з прізвищами колишнього міністра і депутата Сівковича, екс-міністра юстиції Лукаш, екс-міністра закордонних справ Кожари, керівника Центрвиборчкому Охендовського, колишніх і діючих депутатів Геллера, Миримського, Калюжного, Костенко, Скубашевського, Демидко, Ковалевської, політтехнологів Бондаренка, Мустафіна і Грановського.

В переліку було ім`я і Валерія Варениці, який, начебто, дев'ятьма траншами отримав на рекламу на телебаченні і радіо, зовнішню рекламу та «статті» в ЗМІ $8,42 млн.

У коментарі «Главкому» Варениця повідомив, що на прохання НАБУ не може розголошувати будь-яку інформацію, пов’язану з цією справою. Він лише уточнив, що не ховається від слідства і раніше добровільно надавав зразки свого підпису детективам. Також Варениця додав, що кошти, про які йде мова у розслідуванні, перерахувались відкрито, на безготівкові рахунки.

Як повідомлялося, найбільші суми з партійної каси «регіоналів» виділялися на просування «регіоналів» в ЗМІ. Так, наприклад, лише для «піару на Інтері» політтехнолог Володимир Грановський отримав $2 млн. Фінансувалися навіть політичні конкуренти. Так, Партія регіонів «інвестувала» на виборах 2012 року «Нашу Україну» і Компартію.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення