Новий експеримент здивував вчених: як мозок реагує на інформацію під час навчання

Вивчення головного мозку - а точніше, певних його ділянок - вже давно є одним з найбільш цікавих і пріоритетних напрямків в сучасній нейронауці в усьому її різноманітті. Ось і дослідники з Університету Карнегі Меллон у США, спільно зі своїми колегами з Піттсбурзького Університету, провели вельми цікавий і незвичайний експеримент. Його основна мета полягала в тому, щоб з'ясувати - чи дійсно мозок реконфігурує себе протягом процесу навчання чомусь новому. Отримані результати зацікавили дослідників і були поміщені в окрему статтю свіжого номера наукового журналу Nature Neuroscience, пише Faina Idea.

Фахівці відібрали для експерименту кілька людей, які за допомогою спеціального нейрокомп'ютерного інтерфейсу мали керувати курсором миші по екрану комп'ютера. Даний інтерфейс дозволяє заміряти ступінь активності нейронів в мозку і потенційно виявляти деякі особливості. По-перше, фахівці помітили, що більш точне управління курсором за допомогою інтерфейсу стає можливим тільки після певного часу навчання цьому процесу, а по-друге, вони встановили, що мозок дійсно реконфігурує себе, але не в тому напрямку, про який думали раніше.

Справа в тому, що ефективність роботи нейронних зв'язків у мозку знижується з плином часу навчання, що і було зареєстровано за допомогою нейронного інтерфейсу. Однак тут не все так погано і однозначно, оскільки з одного боку це дозволяє збільшити ефективність короткочасного навчання, а з іншого - погіршує роботу з навчання на триваліший термін.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення