Новий тип заразного раку знайшли в Тасманії

 Lenta.ru

У тасманійських дияволів виявлена нова (друга) форма трансмиссивной злоякісної пухлини. Відкриття говорить про те, що рак, який передається шляхом зараження, є більш частим явищем в природі, ніж прийнято вважати. Про це розповідається в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

На сьогодні науці відомі три типи заразних форм раку: у собак (трансмісивна венерична саркома), у піщаних черепашок і тасманійських дияволів — хижих сумчастих. На відміну від «нормального» раку ці пухлини передаються від особини до особини через живі ракові клітини. Лицьова пухлина тасманийского диявола (DFT1) вперше була описана в 1996 році. Їй властива стовідсоткова смертність заражених тварин протягом декількох місяців. Злоякісні пухлини переходять c морди тварини на все тіло, і в результаті індивід втрачає можливість харчуватися. Агресивність тварин, їх схильність часто кусати один одного сприяла поширенню хвороби.

Нещодавно вчені знайшли у тварин на південно-сході Тасманії другу форму трансмиссивної пухлини — DFT2. За зовнішнім виглядом лицьові пухлини обох типів майже не відрізнити один від одного, проте з генетичної точки зору між ними немає нічого спільного. Поки DFT2 знайшли у восьми особин

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення