НП в Харківській області: 2000 людей залишилися без газу через лід в трубі

 СЕГОДНЯ

Газ "зупинився" через те, що в трубі утворився конденсат, а потім вода замерзла

У Харківській області в магістральному газопроводі "завмер" газ. Без блакитного палива залишилися понад 2000 абонентів. Щоб підключити газ усім споживачам району, вчора фахівці обходили кожного з них. На підмогу у Великобурлуцький район з'їхалися газовики з усієї області.

Надзвичайна ситуація сталася у вівторок. Як розповів "Сегодня" голова райдержадміністрації Віктор Слиш, близько 16:00 почав швидко падати тиск в магістральному газопроводі "Укртрансгазу", і через дві години зупинилася центральна газорозподільна станція, яка і постачає паливом населені пункти. В результаті газ перестав надходити в селище Великий Бурлук і десять сіл району, а це – 2300 абонентів. Аварійні бригади "Укртрансгазу" оперативно виїхали на місце, усунули поломку і відновили подачу блакитного палива на газорозподільну станцію. Однак відповідно до техніки безпеки підключати споживачів вночі заборонено, тому роботи продовжили вчора вранці.

Глава району розповів, що вночі у Великому Бурлуці вдалося підключити центральну котельню і подати тепло в школу, лікарню, інтернат і ліцей. На допомогу місцевим газовикам приїхали фахівці з 10 районів області. Щоб підключити газ в будинку, їм доводилося обходити кожного з абонентів. "Процедура така, що спочатку потрібно відключити споживачів від системи, а потім підключити – тому що немає гарантії, що після зникнення газу всі перекрили газові плити. Бригади розподілилися і працювали в усіх населених пунктах одночасно", – розповів Віктор Слиш. На момент здачі матеріалу в номер, в районі відновили газозабезпечення у восьми селах і у половини споживачів Великого Бурлука.

Віктор Слиш додав, що газ "зупинився" через те, що в трубі утворився конденсат, а потім вода замерзла. Коли трубу вирили, то її відігріли паром і відкачали близько п'яти кубометрів замерзлого конденсату. Місцеві фахівці в особистих бесідах кажуть, що причиною НП стала якість палива.

У ПАТ "Укртрансгаз", яке займається транспортуванням і зберіганням газу, нас запевнили, що профілактичні роботи проти освіти гідратів пробок на магістральних газопроводах проводяться підрозділами компанії регулярно, а те, що трапилося у Великому Бурлуці, назвали форс-мажором, збігом обставин. Начальник відділу зв'язків з громадськістю і пресою "Укртрансгазу" Максим Белявський говорить про дві причини: "Відбулася різка зміна температури на вулиці, з нуля похолодало до -11. Крім того, було дуже маленьке споживання газу через газорозподільну станцію у Великому Бурлуці – до 10 тисяч кубометрів на добу". Причини утворення гідратної пробки зараз встановлює комісія, в тому числі розглядається і питання, наскільки якісний газ надходив споживачам. "Але попередньо за якістю газу претензій немає: він достатній калорійності, і показник вологості в ньому не перевищує допустиму норму", – сказав нам Максим Белявський.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення