ОБСЄ щодо Донбасу: Час виходити за межі «нормандської четвірки»

ОБСЄ не бачить ознак підготовки до великої наступальної операції підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі.

«Ми не бачимо свідчень підготовки до великої наступальної операції, нового більш агресивного етапу в конфлікті», - заявив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр.

У той же час, каже генсек ОБСЄ, кількість випадків порушень припинення режиму припинення вогню зростає, а спостерігачі мають значні труднощі з доступом на території моніторингу.

«На жаль, періодично наших спостерігачів не допускають на деякі території. Їм погрожують, інколи з використанням зброї. У нас проблеми з обома сторонами. Хоча таких інцидентів набагато більше у кількісному вимірі на територіях під контролем сепаратистів. Зараз ми знову бачимо, що кількість порушень поступово зростає. Ми намагаємося інвестувати більше у політичний процес та встановлення на місці механізму деескалації ситуації, який включає у себе російських та українських військових», - зазначив Заньєр.

Поки що в ОБСЄ не розглядають конфлікт на сході України як заморожений, але ризик, що сьогоднішня ситуація може затягнутися на роки, збільшується.

Генсек ОБСЄ вважає, що пришвидшити досягнення миру в Україні може більше залучення до процесу інших країн-членів ОБСЄ – не лише тих, що входять до «нормандської четвірки».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення