Обвинувачений у держзраді екс-перекладач Гройсмана може вийти з СІЗО під заставу чи домашній арешт - ЗМІ

 Радио Свобода

Адвокат екс-перекладача прем’єр-міністра України Станіслава Єжова, обвинуваченого в державній зраді, сьогодні на засіданні Голосіївського районного суду Києва подав клопотання про вихід його клієнта з СІЗО під нічний домашній арешт.

Адвокат Валентин Рибін обґрунтував своє клопотання тим, що 25 червня Конституційний суд скасував норму, згідно з якою до обвинувачених у державній зраді застосовується тільки один запобіжний захід – тримання під вартою.

Захисник додав, що, на його думку, під час суду сторона обвинувачення не надала доказів, які підтверджують вчинення Єжовим злочину. За словами адвоката, також прокуратура не довела існування ризиків того, що у разі звільнення з-під варти підсудний сховається або вплине на слідство. Тому захисник попросив змінити Єжову запобіжний захід на нічний домашній арешт з 22:00 до 7:00.

Він клопотав про те, щоб не зобов’язувати його клієнта носити електронний браслет, оскільки це може зашкодити його здоров’ю.

Прокурор Ігор Кринін виступив проти звільнення Єжова з-під варти і подав зустрічне клопотання. Він попросив продовжити перекладачеві арешт з правом виходу під заставу в розмірі 4,5 тис. прожиткових мінімумів (8,3 млн грн).

За словами прокурора, такій сумі відповідає майно і грошові заощадження Єжова, а також його дружини, батька й матері. Обвинувачення також надало лист від СБУ, в якому йдеться, що в разі звільнення перекладача з-під варти він може втекти до Росії. У відповідь на клопотання прокурора адвокат Рибін заявив, що сума застави, яку пропонує прокуратура, є некоректною і непосильною для його клієнта. Заслухавши думки сторін, головуюча суддя оголосила перерву до 3 липня. За цей час прокурори і захист мають зібрати додаткові документи, які підтверджують їхні позиції. Зокрема, судді попросили обвинувачення надати докази того, що на волі Єжов може втекти до Росії.

Нагадаємо, Служба безпеки України заявила про викриття чиновника секретаріату Кабміну, який діяв в інтересах спецслужб РФ. Правоохоронці встановили, що він був завербований російськими спецслужбами під час тривалого закордонного відрядження. За даними заступника начальника Головного слідчого управління СБУ Віталія Маякова, Єжов збирав інформацію за завданням ГРУ генштабу збройних сил Росії. У Кремлі заявили, що читали новину про затримання чиновника секретаріату Кабміну України, але конкретною інформацією не володіють. Єжов обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення