Одеський бізнесмен відсудив велику суму за підкинуту копами гранату

 СЕГОДНЯ

В Одесі бізнесмен Андрій Терзі відсудив у держави понад 200 тисяч гривень за незаконні дії поліції – його притягнули до кримінальної відповідальності за "зберігання" бойової гранати, яку підкинули копи.

Позов підприємця був частково задоволений Київським районним судом

Як випливає з матеріалів судового розгляду, 17 січня 2017 року у будинку бізнесмена по вулиці Олександра Невського відбувся обшук, під час якого поліція вилучила бойову гранату. Було відкрито кримінальне провадження, чоловіка затримали, а потім відправили під домашній арешт.

Під час суду підприємець розповів, що про обшук його попередили напередодні, і в той же вечір він вивіз з дому всю зброю, на яку мав дозвіл, своїх малолітніх дітей, а також повідомив про те, що відбувається адвокатам і журналістам.

Вранці до нього в будинок увірвалися бійці КОРДу, поклали господаря обличчям в підлогу (він пролежав в такому положенні майже чотири години). Після цього слідчий відкрив сейф і "знайшов" там гранату. Адвокатів у будинок не пустили, поняті при вилученні боєприпасу не були присутні.

Пізніше з'ясувалося, що обидва понятих є підозрюваними в крадіжці та шахрайстві і утримуються в СІЗО. Будучи "на гачку" у поліції, вони часто беруть участь у слідчих діях і підписують все, що їм кажуть.

Коли ці факти підтвердилися в судовому засіданні, суддя Наталя Коротаєва констатувала, що поліція допустила грубі порушення процесуального закону, і визнала висунуті обвинуваченням докази неналежними.

22 травня 2018 року Терзі був виправданий у зв'язку з відсутністю доказів злочину. Апеляція підтвердила виправдувальний вирок, і він набув чинності.

Після цього бізнесмен звернувся до суду з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями досудового слідства і прокуратури.

Він вимагав стягнути з держави 623 тисячі 442 гривні: 110 тисяч 842 в якості компенсації матеріальної шкоди, 500 тисяч – моральної і 12 600 грн – витрат на правову допомогу.

Суд задовольнив позов частково, зменшивши суму морального збитку до 100 тисяч грн і зобов'язав державу виплатити потерпілому від дій поліції 223 тисячі 442 грн.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення