ООН опублікувала доповідь про сексуальне насильство під час війни в Україні

 Fakty.ua

Доповідь охоплює період з 14 березня 2014 року по 31 січня 2017 року та стосується всієї території України, в тому числі Криму і так званих “ЛНР” і “ДНР”.

Про це йдеться в 37-сторінковій доповіді моніторингової місії управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Відзначається, що деякі випадки сексуального насильства в Україні можуть визнати військовими злочинами.

Правозахисники відзначають, що більшість випадків згвалтування задокументовані в місцях позбавлення волі, як з боку незаконних збройних формувань, так і з боку урядових сил.

У доповіді описані випадки побиття людей і ураження їх електричним струмом в області геніталій, згвалтувань і загрози згвалтувань, а також примусового оголення, яке використовувалося в ході допитів з метою вибити свідчення або покарати.

– Жертви розповідали, що допитуючі їх люди погрожували затримати або викрасти, згвалтувати, скалічити або вбити їх родичів, в тому числі дітей, – йдеться в доповіді.

Наприклад, в ООН задокументували ряд випадків, коли протягом 2015 року жінок затримували, катували і погрожували згвалтуванням їх неповнолітніх дочок.

– Жінку, яку 19 січня 2015 року заарештували 10 чоловіків в камуфляжі і масках, більше тижня тримали в підвалі, де її били і катували електричним струмом і розплавленим пластиком. Злочинці погрожували зґвалтувати її дочку, якщо вона відмовиться зізнатися в підтримці збройних груп в 2014 році, – сказано в звіті.

– 25 вересеня 2014 озброєні чоловіки з “групи Безлер” викрали жінку і двох її колег (чоловіка і жінку) з робочих місць. Вони привезли їх в захоплену адміністративну будівлю вугільної шахти в Горлівці. Трьом особам повідомили, що вони заарештовані. Їх відвели в інше приміщення, в якому були сліди крові. Чоловіка били на очах у жінок, поки він не втратив свідомість. Після цього обох жінок побили і згвалтували як мінімум сім осіб, які допитували їх про те, де вони тримають гроші і цінності. Одну з жертв катували електричним струмом – дроти були приєднані до її грудей, – йдеться в іншому прикладі.

Також йдеться про те, що на окупованих територіях сексуальне насильство використовувалося, щоб змусити ув’язнених поступитися право на свою власність або виконати інші вимоги. Такі жертви, як зазначають правозахисники, позбавлені будь-якої підтримки і захисту.

Правозахисники ООН також підготували 29 конкретних рекомендацій Україні, незаконного збройного формування Донбасу і Росії щодо запобігання сексуального насильства і забезпечення правосуддя для жертв.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення