Опіки легенів і задуха: "хіматака" з Криму дійшла до материкової України. Усі подробиці

 Обозреватель

На Херсонщині скаржаться, що "хіматака" з кримського Армянська добралася і до них. Як розповіли жителі Каланчака і Преображенки, у дворах і на полях опадає листя з дерев і сохнуть рослини, а люди скаржаться на нудоту, запаморочення, дивний висип і алергію.

У місцевої влади дві версії екологічної катастрофи. Перша - пересохлі кислотні накопичувачі заводу "Кримський титан". Друга - через посуху технічна вода з підземних свердловин підприємства стала більш солоною. Сіль вступає в реакцію з кислотними відходами та ці отруйні випаровування труять околиці

До речі, якраз у вівторок, 4 вересня, завод нарешті зупинили. Поки на два тижні. Мам і дітей з Армянська обіцяють відправити на цей час в санаторії. Детальніше - в матеріалі.

Лихо дійшло до Каланчака

У сільраді Каланчака підтвердили, що хімічні викиди дійшли і до них. "Ми ще в перший день нічого не знали про викиди в Армянську. Але люди почали чхати, у деяких з'явився дивний висип. Рослини на полях і листя на деревах вкрилися іржею, почали опадати", - розповіли нам в сільраді

У соцмережах жителі також викладають фото, на яких видно як хімічні викиди вплинули на дерева, як окислюються металеві предмети. Саме так, як і в Армянську.

"Горіх і абрикос - без листя, засох бузок", - описує ситуацію місцевий житель і активіст Сергій Миколайович

За його словами, люди в Каланчаку одягають захисні медичні маски. "Так, лихо дійшло і до Каланчака! Багато хто скаржиться на головні болі, нудоту, загальне недомагание. Але багато хто звик лікуватися самотужки, не звертатися до лікарів. Вони ще не розуміють, яку небезпеку несуть ці викиди. Працівниця автостоянки поруч з КПП "Каланчак" пройшла перевірку в Херсоні, їй сказали, що у неї опік лівої частини легенів!" - каже Сергій Миколайович.

Жителі сусідніх з Каланчаком сіл також повідомляють про викиди в їхньому районі.

"Я живу в Чабанах Каланчацького району. У нас тут таке ж, тому що завод дуже близько. Також все іржавіє за одну ніч, у кого машини стояли на вулиці вночі, вкрилися зеленою маслянистої масою. А про "дихати" я взагалі мовчу. Кислота є кислота", - зазначила Анна Чечиль.

Ситуація на КПП

Першими хімічні викиди відчули на собі прикордонники, які працюють в цьому районі. Ще 3 вересня вони робили заміри повітря на пункті пропуску "Чаплинка". Прилади показали перевищення вмісту токсичних хімічних речовин. Персонал був евакуйований.

За інформацією начальника зміни оперативно-чергової служби Азово-Чорноморського управління Держприкордонслужби, 1 вересня двоє службовців пункту "Чаплинка" також скаржилися на погіршення самопочуття - головний біль, запаморочення, подразнення верхніх дихальних шляхів.

Версії

Також в Каланчаку стверджують, що в сусідньому селі Преображенка, яке знаходиться прямо на "кордоні" з Кримом, ці викиди відчуваються сильніше.

"Але "Кримський титан" і раніше нас труїв. У тій же Преображенці, я кілька років тому там працювала, ліжка іноді покривалися "рижиною". Люди там дуже часто хворіють на рак", - розповіла нам місцева мешканка Оксана.

Староста Мірнинської ОТГ, куди входить село Преображенка, Андрій Сучок каже, що вони сильно постраждали.

"Вітер до нас йде з Армянська. Ще 23 серпня люди відчули себе недобре, багатьох нудить, паморочиться голова. Вони написали нам заяву з вимогою вжити заходів. Ми звернулися до губернатора Херсонської області. Приїхало до нас Херсонське МНС, представники екологічних служб. Ми пройшли на нейтральну територію, де знаходяться ці кислотні накопичувачі "Кримського титану". Взяли проби. Я сам там був, але нічого такого не відчув. І аналізи показали, що в районі накопичувача перевищення показників немає. Так що версія про те, що хімія йде звідти, поки не підтвердилася", - сказав Андрій Сучок.

Але у нього є інша версія, яку також обговорюють і в Криму. "Можливо, "Титан" використовує технічну воду зі свердловин, які вони зараз набурили. Через посуху, вода там більш солона. І сіль вступає в реакцію з кислотними відходами, звідси і такі викиди в повітря. Фільтри не справляються, та вони й дуже дорогі, може, їх і не змінюють. На жаль, домогтися від кримчан якоїсь відповіді неможливо", - повідомив нам Андрій Сучок.

У середу, 5 вересня, в Преображенку збираються приїхати представники МОЗ, щоб обстежити жителів села.

Самі місцеві розповідають, що часто вранці спостерігають над "Титаном" зміг.

"Ніби туман висить над заводом, такого не бувало раніше. Мабуть, накопичується кислота, а потім її вітром несе до нас. Чаплинка знаходиться північніше, і туди ця хмара рідше доходить, а ось до нас її несе", - розповів рибалка з Преображенки Олексій Григорович.

Також постраждали села Олександрівка і Ставки. Там теж люди скаржаться на запаморочення, нудоту, першіння в горлі. Місцеві розкуповують медичні маски.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення