"Ощадбанк" подарував екс-міністру 2 млрд грн

"Ощадбанк" втратив близько двох мільярдів гривень на продажу облігацій внутрішньої держпозики "Банку 3/4".

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, пише "Перша інстанція".

Як випливає з судових матеріалів, в 2013 - 2015 роках "Ощадбанк" продав через "Фондову біржу "Перспектива" на користь "Банку ¾" облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 22,4 млрд гривень.

Процентний дохід за цими паперами виплачується з держбюджету і становить 8,5-10% річних від номінальної вартості.

Як з'ясувалося, не дочекавшись отримання багатомільйонної вигоди, "Ощадбанк" продав облігації "Банку 3/4" за кілька днів до дати виплати процентного доходу.

В результаті "Ощадбанк" недоотримав близько двох мільярдів гривень, які, в свою чергу, були перераховані комерційній фінансовій установі - "Банк 3/4". Згідно з даними попереднього розслідування, частина таких біржових контрактів була укладена вже після втечі команди Януковича.

Слідче управління прокуратури Києва веде це досудове розслідування з січня 2016 року. З метою встановлення обставин злочину, суд задовольнив клопотання прокурорів про надання доступу до ряду документів, що деталізують угоду.

Рік тому "Ощадбанк" і "Банк 3/4" згадувалися в схожій історії про шахрайство з ОВДП, яку розслідувала не прокуратура, а міліція.

Як писала "Перша інстанція", минулого літа було відкрито кримінальну справу після того, як з'ясувалося, що "Банк 3/4" продав державному "Укрексімбанку" облігації внутрішньої держпозики на 200 мільйонів дорожче, ніж купив напередодні у "Ощадбанку".

Так, 10 січня 2014 "Банк 3/4" купив облігації внутрішньої державної позики у "Ощадбанку" на 1,44 млрд. гривень. Ці цінні папери Мінфін випустив в грудні 2013 року для поповнення капіталу "Ощадбанку" на суму 1,4 млрд гривень з прибутковістю 9,5% річних.

Банк тут же перепродав ОВДП кіпрській "Qhenox Limited" всього на 14 тисяч гривень дорожче від ціни покупки. Але потім ці ж папери "3/4" викупив у кіпріотів назад за 1,64 млрд. гривень. Тобто, на 200 млн. гривень дорожче.

Замкнути коло допоміг державний "Укрексімбанк", який викупив облігації. Різниця між вартістю облігацій в 200 млн.гривень була покрита за рахунок держбюджету, сказано в матеріалах кримінальної розслідування.

Дата викупу паперів "Укрексімбанком" в судових матеріалах не уточнюється.

З'ясувалося при цьому, що операції з купівлі-продажу ОВДП проводилися з обмеженим колом контрагентів-нерезидентів - Кларинс Лімітед, Джокрс Корпарейшен Лімітед, Ксенокс Лімітед, Калдор Холдінгз Лімітед і п'ятьма фізичними особами.

Зазначені контрагенти є активними учасниками ринку з купівлі-продажу ОВДП, що дозволяє їм отримувати кошти на поточні рахунки від операцій з цінними паперами в значних обсягах.

Операції з купівлі-продажу проводилися "Банком 3/4" і ТОВ "Центральний брокер" в інтересах вищезазначених контрагентів за договорами на брокерське обслуговування.

Компанії-торговці цінними паперами заводили гроші в Україну з рахунків латвійського Baltic International Bank в якості інвестицій. Виручені гроші від купівлі-продажу ОВДП, конвертувалися і виводилися назад.

Фізособи отримували гроші через касу "Банку 3/4" (в цілому вони зняли близько 840 млн гривень).

Як відомо, у 2013 і на початку 2014 року "Ощадбанком" керував Сергій Подрєзов. З березня 2014 року - Андрій Пишний.

6 років тому "Банк 3/4" був проданий Миколою Лагуном, колишнім власником "Дельта Банку", голові правління Банку 3/4 Вадиму Іщенко. Одночасно ЗМІ пов'язували цей банк з екс-міністром фінансів Юрієм Колобовим.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення