Отруєння школярів медикаментами: чому діти ведуться на челенджі

 УНН

Для того, щоб обмежити негативний вплив соціальних мереж на дітей, батькам важливо сформувати в них критичне сприйняття інформації. Про це розповів науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Володимир Савінов.

"Повинен бути доступ до медіагігієни — це новий напрям дослідження, у нашому Інституті також розробляється", - сказав Савінов.

Зі слів наукового співробітника, є нові дослідження стосовно того, як дітей привчати до критичного сприйняття змісту того, що є у ЗМІ, соціальних мережах.

"Критичне сприйняття – це коли дитина в принципі не має силового обмеження на користування соціальними мережами, але є точка зору інтерпретації того, що дитина робить. Тобто ненав'язливо, обережно, батьки та освітяни мають сформувати критичне ставлення, додаткову інтерпретацію до того, що може там відбуватися, і тоді дитина буде розуміти, що це не є істина в останній інстанції, або довірливе спілкування. Ідею критичного сприйняття через додаткову інтерпретацію, дорослу, розумну, привабливу, батьки мають формувати у дитини, й тоді вони будуть розуміти, що це не є істина", - додав Савінов.

На уточнююче запитання, як саме допомогти дитині сформувати критичне мислення, Савінов зауважив:

"Розповідати історії. Основний механізм формування свідомості та особистості - це історії. Наприклад, про випадок у Боярці, де таблетками отруїлися студентки. Її потрібно розповідати та правильно інтерпретувати, не просто залякувати, а говорити, що є можливість певних маніпуляцій, певних некоректних практик".

За його словами, батьки повинні розуміти, що коли дитина виходить в інтернет, це майже те саме, коли вона перебуває на вулиці. Є правила безпеки щодо поведінки на вулиці.

"Інтернет – це те саме, а можливо навіть й шкідливіше, там є більше загроз, тому що доступ дитини майже цілодобовий і його важко проконтролювати", - зазначив Савінов.

Окрім того, він наголосив, що батькам важливо спілкуватися з дітьми не лише про справи, а й цікавитися їхнім душевним станом та зі свого боку також ділитися власними думками, для того, щоб сформувати довірливі стосунки.

Нагадаємо, що у ліцеї у Боярці, що неподалік від Києва, 16 лютого дві семикласниці отруїлися медрепаратом, одна дівчинка загинула, інша — госпіталізована. Пізніше у прокуратурі повідомили, що дві учениці "побачили в одній із соцмереж відео із закликом випити 40 таблеток медичного препарату і вирішили спробувати". Наступного ж дня після інціденту стало відомо, що в Умані на Черкащині в школі дві восьмикласниці так само наковталися пігулок та потрапили до лікарні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення