"Панамські документи": Прокуратура республіки почала розслідування

 Deutsche Welle

В канцелярії панамської компанії Mossack Fonseca поспішили спростувати звинувачення у відмиванні грошей і допомоги в ухиленні від сплати податків, що містяться в документах консорціуму журналістських розслідувань.

Прокуратура Панами почала розслідування у зв'язку з діяльністю численних офшорних компаній, зареєстрованих панамської юридичною фірмою Mossack Fonseca. Про їх існування громадськість дізналася з публікацій Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і співпрацюють з ним видань.

"Після того, як інформація про так званих "Панамських документах" ("Panama Papers") стала надбанням громадськості, прокуратура повідомляє про початок відповідного розслідування", - йдеться в заяві, поширеній цим держорганом в неділю, 3 квітня.

"Мова йде про злочин"

В канцелярії компанії Mossack Fonseca, в свою чергу, поспішили спростувати звинувачення на свою адресу. Як заявив адвокат фірми Рамон Фонсека Мора, який виступив у неділю в ефірі телеканалу TVN, компанія не причетна до фактів відмивання грошей і не надавала допомоги при ухиленні від сплати податків. Правозахисник підкреслив, що Mossack Fonseca займалася виключно тим, що надавала послуги щодо заснування компаній, які пізніше перепродувалися банкам та іншим фінансовим власникам. До їх подальшій роботі Mossack Fonseca, за заявами юриста, не мала відношення. У компанії також визнали, що мав місце хакерський злом баз даних.

"Мова йде про злочин", - підкреслюють в керівництві фірми. 3 квітня німецька газета Süddeutsche Zeitung і Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) оприлюднили розслідування "Панамські документи", в якому йдеться про численних офшорних компаніях, що використовуються лідерами держав, політиками, знаменитостями, відомими спортсменами.

Розслідування базується на 2,6 терабайта даних, що включають 11,5 млн документів, викрадених з серверів одного з провідних реєстраторів офшорів у світі - панамської юридичної фірми Mossack Fonseca.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення