Передавав військові секрети: харківському вченому дали 12 років

Верховний cуд України підтвердив присудження 12 років позбавлення волі жителю Харкова, який організував агентурну мережу, що передавала інформацію про технічні розробки в рамках оборонного замовлення України російським спецслужбам, повідомляє прес-служба СБУ.

"Влітку 2017 року контррозвідники спецслужби виявили та припинили діяльність завербованого представниками ГУ Генштабу Збройних сил РФ жителя Харкова, вченого, який збирав інформацію про технічні розробки в межах оборонного замовлення для її передачі спецслужбам країни-агресора", - йдеться в повідомленні відомства.

Чоловік був затриманий у момент передачі йому секретних відомостей від співробітника Національного наукового центру Харківський фізико-технічний інститут.

Куратор злочинної групи перебував у російському місті Білгород. Затриманий харків'янин раніше неодноразово їздив до Росії "для отримання завдань", повідомляє СБУ.

Вдома у фігуранта під час обшуку було вилучено комп'ютерну техніку та мобільні телефони, надані представниками спецслужб РФ для передачі розвідувальних даних.

У засудженого також виявили 14 носіїв інформації, включаючи і відомості з грифом обмеження доступу. Виявлені адреси електронних скриньок мали паролі кодування даних для зв'язку з розвідкою РФ.

В одного з членів злочинної групи співробітники СБУ знайшли координати схованки із зброєю і боєприпасами для здійснення диверсій, а також вилучили два гранатомети РПГ-22, чотири гранати Ф-1 і РГД-2 з запалами і тротилову шашку.

Досудове слідство щодо інших учасників агентурної мережі триває.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення