Переведення годинників: завтра Україна перейде на зимовий час

 Новое Время

У ніч з 30 на 31 жовтня Україна перейде на зимовий час. Годинники о четвертій ранку потрібно буде переводити на одну годину назад. Жителі сходу будуть невдоволені, зазначила кандидатка біологічних наук Ольга Маслова і пояснила чому.

"Є нюанс, який для українців важливий — національна особливість. У нас велика красива країна. Вона настільки велика, що різниця між годинами сходу і заходу сонця в Ужгороді і Харкові — майже година — часовий пояс. Це означає, що будь-який варіант часу (літній чи зимовий) на нашій території завжди викликатиме нарікання. Зараз харків'яни почнуть плакати, що у них сонце сідає о 16.00, а то й раніше, і як це їм незручно. Ужгородці, коли переводять годинники на літній час, починають скаржитися, що у них буде пізніше вставати сонце. А зараз у них сонце встає, умовно, о 8.00, — сказала Маслова і резюмувала. — Для України географічно адекватним є цей час, що буде — зимовий. В ідеалі було б його лишити зимовим і більше не чіпати.

Дискусії навколо необхідності переведення годинників відбуваються щонайменше двічі на рік. Існує законопроєкт, який мав би скасувати перехід на літній час, та його ще у березні відправили на доопрацювання. Ухвалювати документ збираються взимку, повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук і пояснив тривалу перерву тим, що "голосувати за законопроєкт в період літнього часу немає сенсу".

Науковиця Маслова зазначає, що кожне переведення годинника так чи інакше відображається на організмі людини, але є хороша новина: перехід на зимовий час легший, ніж перехід на весняний час. Про це свідчить статистика ДТП, смертей, хвороб за тиждень після переведення годинника: восени показники нижчі, ніж весною.

"Не дивлячись на те, що одна година — це наче не багато, але для людей зі стабільним графіком процес відчутний. Це відчутно не тільки на рівні сну, а й на рівні шлунково-кишкового тракту, в якого є свої ритми. Якщо людина звикла через якісь проблеми чи особливості їсти в один і той же час, то у неї будь-який перехід (на літній чи на зимовий час) викликатиме дискомфорт. Наприклад, не збігатимуться години обіду з бажаннями організму. Хронобіологи радять готуватися до обох переходів заздалегідь. Тобто зсувати свої години харчування, спання, прокидання буквально на 20−30 хвилин щодня за кілька днів до переведення годинників", — розповіла Маслова.

Намагаються відмовитися від літнього та зимового часу і в ЄС. Єврокомісія провела консультації з громадськістю і з 4,6 млн людей, які взяли в них участь, 84% підтримали відмову від переведення годинників, а 16% висловилися за те, щоб його зберегти.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення