Перші в світі: Американські вчені створили живих роботів

Вчені з Вермонтского і Тафтського університетів створили перших в світі живих роботів, зібраних зі стовбурових клітин жаб, пише журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

Для створення мікроскопічних біороботів використовувалися стовбурові клітини африканської водної жаби сімейства Xenopus laevis. Вченим вдалося зібрати живих роботів за допомогою суперкомп'ютерного моделювання. Вони здатні самостійно рухатися, виконувати елементарні завдання і навіть заліковувати пошкодження.

Створені істоти отримали назву ксеноботи (від слова «бот» і латинської назви жаби). Їх розмір не перевищує один міліметр, кожен з них містить від 500 до тисячі клітин шкіри і серця ембріонів жаби. Завдяки клітинам шкіри біороботи зберігають форму, а клітини серця дозволяють їм рухатися.

Згідно з даними вчених, тривалість «життя» ксеноботів - від декількох днів до декількох тижнів, поки не вичерпаються запаси енергії в клітинах.

Щоб клітини залишалися живими, біороботи повинні перебувати у водному середовищі. У чашці Петрі вони плавають колами і навіть здатні переміщати невеликі гранули. На думку вчених, в майбутньому ксеноботи можуть бути використані в організмі людини - для доставки препаратів або очищення судин від бляшок.

Відзначається, що при отриманні пошкоджень живі роботи можуть самі заліковувати свої рани. Після того, як закінчується енергія, ксеноботи вмирають, розпадаючись на мертві клітини, не забруднюючи навколишнє середовище. При цьому біороботи не здатні до еволюції або розмноження.

Тепер в планах учених створення ксеноботів з кровоносними судинами, нервовою системою і сенсорними клітинами, з яких будуть сформовані рудиментарні очі. У разі, якщо для їх створення будуть використані клітини ссавців, біороботи зможуть жити на суші.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення