Петро Порошенко ветував закон про амністію учасників АТО

Президент України Петро Порошенко ветував закон "Про амністію в 2016 році", дія якого поширюється в тому числі на учасників АТО. Про це йдеться на порталі Верховної Ради.

Відзначається, що сьогодні, 17 серпня, закон був повернутий до парламенту з пропозиціями Президента.

Закон підтримали 247 народних депутатів, законопроектом передбачається амністія учасників бойових дій, обвинувачених або засуджених за злочини, які не є особливо тяжкими.

Законом визначено правові основи звільнення за амністією осіб від відбування кримінального покарання, механізм взаємодії кримінально-виконавчої служби з місцевими органами влади.

Законом передбачено оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх і жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей-інвалідів, до інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, які досягли пенсійного віку.

Окрім того, законом пропонується звільнити від відбування покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, отримали статус учасника бойових дій, обвинувачених, засуджених за вчинення злочинів, які не є особливо тяжкими злочинами проти життя і здоров'я людини.

Відповідно до закону, питання про застосування амністії вирішується виключно судом за ініціативою прокурора, органу або установи виконання покарань, обвинуваченого або засудженого, їх захисників чи законних представників.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення