Під Києвом знайшли небезпечне звалище ртутних ламп

 СЕГОДНЯ

Близько 20 тисяч ртутних ламп знайшли на Київщині. Невідомі підкидають в села цілі вантажівки небезпечних "гостинців". Місцеві – в паніці. Всі розмови в Балико-Щучинці – тільки про лампи.

До небезпечного "подарунку", який невідомі зробили селу, по полю ведуть сліди. Добре видно дві колії від коліс вантажівки. Вони тягнуться до глибокого яру.

Всього в десятках метрів знаходяться сільські городи. І ось, біля них вивалили цілу гору ртутних ламп. Рахунок тут йдеться на тисячі. Якої шкоди вони можуть завдати – люди тільки здогадуються, але налякані. Що з овочами робити, поки не знають, навіть траву для худоби, припинили косити.

"Краще обійтися без того сіна, десь тут взяти, ніж його зі ртуттю коза наїлася", – говорить одна з мешканок села. "Там багато ртуті. А ртуть випаровується, в легені, і рак, все ...", – б'є на сполох місцевий житель.

Це підтверджує еколог Олександр Соколенко. Каже, шкоди організму спочатку можна і не відчути. "Люди, які живуть поруч, наражають себе на небезпеку, якщо не померти, то отримати хронічні невиліковні захворювання. Людина може залишитися інвалідом", – говорить експерт.

Нашкодити може і тим, хто живе значно далі від такого звалища – через ґрунтові води, які розносять важкі метали на десятки, якщо не сотні кілометрів. У Міністерстві екології кажуть: останнім часом приватні фірми часто викидають цілі машини таких ламп де-попало.

"Існує багато ліцензіатів які існують виключно на папері. Було анульовано 45 ліцензій", – пояснює Сергій Жукаускас, заступник начальника департаменту екобезпеки Мінекології.

І село Балико-Щучинка це не врятувало. Люди обурені, що поліція досі не знайшла винного. Крім ламп, знайшли і медичне сміття. "Рентгенівські знімки відпрацьовані з якихось медичних установ міста Києва", – каже сільський голова Галина Гриб.

Тому "ртутну звалище" в селі доводиться ліквідувати своїми силами. Найняли київську фірму, і заплатили 30 тисяч гривень. Поки ті прибрали тільки половину ламп.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення