Під носом у України може відбутися нова ядерна катастрофа

 Апостроф

У Білорусі була побудована атомна електростанція, яка вкрай близька окремими елементами своєї конструкції до сумнозвісної Чорнобильської АЕС.

Про це пише Юрій Радневіч в блозі для "Білоруської правди".

Автор уточнив, що білоруська станція готова до запуску, проте її буде досить складно вбудувати в енергосистему країни. За його інформацією, з пропозиціями про поліпшення конструкції АЕС виступали Франція, США, Китай і Чехія, але Мінськ і підприємство "Росатом" вирішили завершити роботи своїми силами.

У матеріалі наголошується, що будівництво АЕС в Білорусі проводилося в такому ж прискореному темпі, як і в Чорнобилі, і затримки в основному були пов'язані з порушеннями міжнародних норм щодо обладнання атомних станцій.

"При будівництві Білоруської АЕС спостерігається схожа ситуація - постійне перенесення термінів будівництва (озвучувалися 2018, 2019, 2020 і знову 2019 г.). Такі дії викликані реакцією на позицію міжнародної спільноти, будівництво станції порушує норми Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті. Основна загроза - річка Вілія, яка буде головним джерелом забезпечення електростанції водою, проходить через Вільнюс. Реакція на це рішення - білоруський МЗС заявив про "глибоке розчарування", а підрядники прискорили будівельні роботи", - зауважив автор.

Згідно з матеріалом, "слабкі місця" білоруської станції - конструкція "падаючого" реактора, низька якість бетону при будівництві і низька якість російських комплектуючих, встановлених в системі управління і конструкції станції. Також вказується, що запуск станції спричинить негайний надлишок електроенергії в Білорусі через відмову європейських держав купувати російський і білоруський ресурс.

Згадується і випадок, коли в 2016 році місцевий активіст Микола Уласєвич заявив, що на майданчику Білоруської АЕС планувалося провести установку реактора в присутності журналістів, і під час репетиції він впав з висоти 4 метрів. Все перераховане, за твердженням автора матеріалу, створює великі ризики повторення масштабної аварії, яка в 1986 забрала десятки тисяч життів.

Раніше журналісти розповіли, як керівник китайської турфірми продавав туристам путівки в зону відчуження Чорнобильської АЕС, а замість цього показував їм Челябінськ.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення