Піраміда Хеопса виявилася перекошеною

Піраміда Хеопса в Гізі (Єгипет) виявилася перекошеною: її фундамент утворений неправильним чотирикутником. Вчені пов'язують це з можливою помилкою будівельників. Дослідження опубліковане в археологічному бюлетені Aeragram, коротко про нього повідомляє видання Live Science.

Вчені проаналізували розташування 84 виявлених на піраміді міток. Їх, як вважають археологи, єгиптяни використовували для зведення стародавнього пам'ятника.

Довжини західної і східної сторін оцінили за допомогою лінійного регресійного аналізу. При цьому вчені з'ясували, що довжина першої становить 230,378-230,436 метра, а другої — 230,295-230,373 метра. Таким чином західна сторона основи піраміди може бути до 14,1 сантиметрів довша за східну.

Незважаючи на відмінності, вчені високо оцінюють інженерне мистецтво давньоєгипетських будівельників і вважають виявлену похибку незначною.

Піраміда Хеопса, побудована більше 4,5 тисяч років тому і є найбільшою в своєму роді пам'яткою Стародавнього світу. До XIV століття нашої ери вона залишалася найвищою спорудою у світі (близько 147 метрів). Піраміда є єдиним із семи чудес світу, що зберігся до цих пір.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення