Південь України і північ Туреччини з'єднали поромом

 СЕГОДНЯ

У Скадовському морському торговельному порту Херсонської області планують організувати поромне сполучення з турецьким містом Зонгулдак. В кінці минулого тижня порт в експериментальному порядку прийняв перший пором разом з ініціаторами проекту. Судно прийшло пусте, так як основною метою візиту була перевірка фарватеру і акваторії порту на прохідність порома.

"Фахівці з судноводіння визначають технічні характеристики як задовільні. У наших планах – проводити перевезення кілька разів на тиждень", – повідомляють в прес-службі Скадовської міськради.

За словами глави Скадовської райдержадміністрації Віктора Турика, поромне сполучення з Туреччиною відкрили ще 20 років тому, але його розвитком ніхто не займався, і з часом все затихло.

"Тепер знайшлися люди, які знають, як потрібно все організувати. Це спільний українсько-азербайджансько-турецький проект. Технічну перевірку порт пройшов, тепер буде прийматися рішення про те, як буде функціонувати повідомлення", – розповів чиновник. За словами голови РДА, тепер ініціаторам потрібно вивчити ринок товарів, в яких є потреба в Україні, Азербайджані та Туреччині.

Другий рейс з Туреччини в Скадовську чекають вже з товарами, щоб перевірити роботу митниці і дозвільних служб. Порт готовий приймати і вантажні, вантажопасажирські пороми, але багато що залежить від попиту на товари, які можна перевозити поромом, і від роботи митниці. У порту згадують: у минулому році одна турецька фірма планувала поставляти цитрусові через Скадовськ в Херсонську область, однак через проблеми з митними зборами постачальники вирішили, що їм вигідніше оформляти товари в Одеському порту, а потім везти їх по суші в Херсон. Тому зараз тут вивчають попит і митні реалії – поки ніяких угод не підписували.

За словами колишнього начальника Одеського морського порту Миколи Павлюка, будь-який новий вантажо- або пасажиропотік для Скадовська – це прогрес, який позитивно впливає на бюджет регіону, враховуючи, що пасажирських поромів у нашій країні немає взагалі. Людей перевозять тільки комбіновані вантажопасажирські суду.

"У нас поки що є тільки поромне вантажне сполучення.

З Іллічівська пороми ходять в Болгарію, в Грузію і в Туреччину, але там пасажирів розміщують лише в 12 каютах, це ніяк не можна назвати туристичним повідомленням. Якщо ці ж пороми будуть ходити в Скадовськ, то перевезення будуть одиничними, і на туризмі це ніяк не відіб'ється", – розповів глава департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку торгівлі України Іван Ліптуга.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення