П’яний поліцейський, який за кермом вбив колегу, відбувся умовним покаранням

Суд призначив 5 років умовно експоліцейському, який у 2017 році п’яним влаштував подвійне ДТП — тоді загинув поліцейський, який їхав разом із винуватцем. Про це пише місцеве видання "Полтавщина".

30 вересня Великобагачанський райсуд виніс вирок Вячеславу Борщу, який у 2017 році на трасі Київ — Харків поблизу села Широке влаштував подвійне ДТП. Тоді внаслідок аварії одна людина загинула на місці.

ДТП сталася 29 квітня 2017 року близько 9-ї ранку. 28-річний Вячеслав Борщ, тодішній інспектор ювенальної превенції сектору превенції Гадяцького відділу поліції ГУНП в Полтавській області, за кермом ВАЗ-2109 виїхав на зустрічну смугу та врізався в автомобілі ВАЗ-21099 та Lada Largus.

Внаслідок аварії 26-річний пасажир ВАЗ-2109 загинув на місці, а 24-річний водій ВАЗ-21099 отримав тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. Як з’ясувалося, винуватець ДТП сів за кермо напідпитку. Пасажир, який їхав із ним та загинув, також був працівником Нацполіції Полтавщини.

Підозру експоліцейський отримав лише через 3 роки — після того, як справа перейшла у підслідність ДБР. До цього він встиг піти з лав поліції — взимку 2018 року.

Під час розгляду справи обвинувачений провину визнав повністю та зауважив, що міцні алкогольні напої він вживав напередодні разом із напарником. Спали вони мало, але на момент ДТП обвинувачений почував себе нормально, за дорогою слідкував. Останнє, що пам’ятає — удар, а потім отямився в лікарні, де дізнався про смерть напарника, який за життя був його товаришем.

Батько та дружина загиблого прохали суд суворо не карати обвинувачуваного, але заявили цивільні позови про компенсацію матеріальної шкоди — по 500 тисяч гривень. Дружина загиблого зауважила, що частину коштів Вячеслав Борщ їй вже відшкодував, а саме — 150 тисяч гривень. Винуватець ДТП цивільні позови визнав частково та зазначив, що не має фінансової можливості відшкодувати такі збитки.

Відразу після ДТП судово-токсикологічна експертиза виявила в крові винуватця етиловий спирт в концентрації — 1,1 проміле. Але суддя Яна Прасол визнала ці докази недопустимими через те, що дозвіл на проведення експертизи прокурор надав вранці 29 квітня, а кримінальне провадження стосовно аварії було відкрите того ж дня в 16:30. Суддя зазначила, що єдиною слідчою дією, яка могла бути проведена до внесення відомостей до відкриття провадження — проведення огляду місця події, а дозвіл на експертизу мав надаватися вже після внесення відомостей до ЄРДР.

Тож суд визнав винним Вячеслава Борща у порушенні правил дорожнього руху, яке спричинило загибель потерпілого (ч. 2 ст. 286 КК України), призначив йому 5 років позбавлення волі та позбавив права керувати автомобілями на рік. Але від відбування покарання чоловіка звільнили з іспитовим строком — 2 роки.

Суд також зобов’язав Вячеслава Борща виплачувати 2700 грн щомісяця до повноліття дитині загиблого чоловіка, а також виплатити 100 тисяч гривень та 250 тисяч гривень моральної компенсації дружині та дитині загиблого відповідно. Крім того, батьку загиблого засуджений має компенсувати 43 тисячі гривень матеріальної та 250 тисяч гривень моральної шкоди. А також Борщ відшкодує витрати на проведення експертиз — 28300 грн.

Ще Вячеслав Борщ має компенсувати завдану шкоду ТОВ "Полігон", якому належав автомобіль Lada Largus — 195 тисяч гривень.

Вирок ще не набув законної сили та може бути оскаржений в Полтавському апеляційному суді протягом 30 днів з дня його проголошення.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення