Подробиці погрому в Одесі

 СЕГОДНЯ

Активісти заявляють, що їх намагалися залякати

У багатостраждальному волонтерському центрі на вулиці Ланжеронівській в суботу стався погром. Рік тому двоповерхова будівля вже палала, а тепер, судячи з фотографій, опублікованих волонтером Наталією Пранжен, зловмисники зробили величезні наскрізні діри в офісних двері і перевернули вміст догори дном. Волонтери вважають, що таким чином їх намагаються залякати і вижити з будівлі.

Ніяких слідів від погрому на фасаді волонтерського центру немає: лише місцями на даху видніються дерев'яні бруси і зяють діри – наслідки торішнього пожежі. За словами Наталії Пранжен, вікна будівлі розкрили, проте нічого не пропало, та й забирати, по суті, не було чого.

"Цінне вивезли давно, а меблі та інше по дрібницях роздала в минулі вихідні", – сказала волонтер, додавши, що, пробираючись до будівлі через вікно, зловмисники залишили сліди. "Сегодня" Пранжен зізналася, що на піймання хуліганів не розраховує. "Пару місяців назад офіс вже розкривали. Поліцейські склали документи, але кого і як вони знайдуть? Я прекрасно розумію, що це не реально", – розповіла наша співрозмовниця.

Волонтери вважають, що метою погрому було не пограбування – так їх намагалися залякати і змусити покинути будівлю. "Це робота на виживання волонтерів з офісів", – припустила активістка Юлія Подсекіна. Волонтери розповідають: будівля, що числиться на балансі облради, – пам'ятник архітектури, але знищити його намагаються різними варварськими способами вже давно.

"Після пожежі ми просили надати нам інше приміщення, але безрезультатно. Нам вимкнули світло та опалення, багато хто виїхав з центру. А ті, хто залишився, піддалися таким ось вандальним крадіжок", – розповіла "Сегодня" волонтер Ксенія Алексєєва, запевнивши, що активісти нікого не планують огульно звинувачувати в події.

Тим часом прихильники так званого антиМайдан кажуть, що погром може бути справою рук самих волонтерів.

"Там сотні камер, та й в поліцію вони не звернулися. Значить, вирішили просто шуму наробити", – вважають антимайданівці.

У прес-службі Нацполіції в Одеській області "Сегодня" підтвердили, що волонтери заяву дійсно не подавали, але слідчі дії все ж проведуть. "Ми постійно моніторимо ЗМІ. Коли надійшла інформація про погром у волонтерському центрі – написали рапорт про те, що трапилося. Будуть проведені всі необхідні слідчі дії", – запевнили нас у прес-службі відомства.

Незважаючи на труднощі, одеські волонтери продовжують допомагати бійцям в зоні бойових дій на Донбасі. Вчора активісти похвалилися масштабним проектом – придбанням позашляховика для добровольчого батальйону. За словами волонтерів, автомобіль вже пофарбували в зимові камуфляжні кольори, залишилося лише перевірити паливну систему. Але коли саме машина відправиться на схід України, активісти не визнаються, мовляв, бояться наврочити, але кажуть: проект вже на фінішній прямій. Крім того, місцеві волонтери збирають гроші на тепловізор для морських піхотинців, але будуть раді будь-якій допомозі. Наприклад, одеситка Людмила пожертвувала центру 20 кг лимонів і 20 кг імбиру, щоб бійці могли зігрітися чаєм і стимулювати імунітет. Чи не відмовляться від допомоги і волонтери військового госпіталю, де бійці потребують ліків.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення