Подробиці страшного теракту у Берліні

 Meduza

До ранку 20 грудня стало відомо, що ймовірним винуватцем смерті 12 осіб на різдвяному ярмарку в Берліні був біженець із Пакистану, який приїхав у Німеччину близько року тому. Вантажівка, на якій він врізався в натовп людей, була викрадена у польської компанії; тіло водія знайшли в кабіні.

Вантажівку з Польщі

Фура, що в'їхала в лотки різдвяного ярмарку в центрі Берліна ввечері 19 грудня, належала транспортній фірмі з Польщі. Вантажівка перевозила металеві каркаси з Італії в Німеччину, розвантаження було призначено на 20 грудня, тому водій-поляк, двоюрідний брат власника фірми, залишив вантажівку перед берлінським представництвом компанії.

Як пише Der Spiegel, поляк поскаржився колегам, що в районі, де він зупинився, «одні мусульмани», і вирушив їсти денер. Це сталося близько чотирьох годин дня за місцевим часом в понеділок. Подальші події вдалося відновити за оповіданням співробітника польської транспортної компанії Лукаша Васика, який стежив за пересуваннями вантажівок, в тому числі і викраденої в Берліні, за даними GPS. За його словами, вантажівку неодноразово намагалися завести: наприклад, в 16:52 хтось увімкнув двигун і залишив його працювати майже на годину — але машина не рухалася. Потім в 19:34 вантажівка була заведена знову і поїхала, але, за словами Васика, судячи по траєкторії її руху, за кермом знаходився хто-то без досвіду керування таким транспортним засобом.

За відомостями поліції, коли вантажівка в'їхала у ярмарок, в кабіні знаходилися дві людини. Тіло одного з них, поляка, знайшли після інциденту; ймовірно, вантажівка була викрадена, а водія вбили ще до того, як направити машину в натовп. У МВС Німеччини заявили, що поляк був застрелений. В транспортній компанії, якій належала вантажівка, стверджують, що в ньому повинен був знаходитись тільки один водій.

Водій з Пакистану

Як раніше повідомили в поліції, чоловік, який сидів за кермом вантажівки Scania і направив її в бік ярмарки, спробував сховатися від поліції, але був спійманий в районі парку Тіргартен.

Офіційно правоохоронні органи ніяких відомостей про особу затриманого не розкривають, однак деяким виданням вдалося з'ясувати, що він родом з Пакистану. Висловлювалися припущення, що чоловік міг бути чеченцем, але ця версія розвитку не отримала.

По всій видимості, пакистанець прибув до Німеччини як біженець або в кінці 2015 року, або в лютому 2016-го. За даними радіо RBB24, чоловік народився в 1993-м. Радіостанція з посиланням на агентство DPA повідомляє, що він приїхав у Німеччину з Пакистану через Балкани і жив у гуртожитку для біженців в районі закритого аеропорту Темпельхоф. За однією з версій, у чоловіка вже були проблеми з поліцією, але мова йшла про дрібні правопорушення. В ніч на 20 грудня поліція провела рейд в таборі для біженців в Темпельхофе.

Зловити підозрюваного вдалося завдяки свідченням свідків. Відразу кілька людей повідомили поліцейським, куди саме побіг чоловік, а один з очевидців вирішив вистежити його самостійно і постійно був на зв'язку з поліцейськими. У поліції зазначають, що так швидко спіймати водія вантажівки вдалося тільки завдяки допомозі цієї людини, яка не побоялася почати самостійне стеження. Очевидець вважав за краще залишитися невідомим.

Різдвяний ярмарок відкрита

До ранку 20 грудня поліція зняла оточення з різдвяного ярмарку в центрі Берліна, де загинули 12 людей і майже 50 отримали поранення. На багатьох крамницях горить святкова ілюмінація, хоча ярмарок поки не працює. До місця події приносять свічки і квіти.

20 грудня в німецьких церквах пройдуть меморіальні служби на згадку про загиблих, очікується звернення міністра внутрішніх справ, прес-конференція мера Берліна і представників правоохоронних органів. У поліції поки офіційно не називають подію терактом, але не виключають, що саме так і будуть кваліфіковані дії затриманого.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення