Пояснено походження води на Землі

 Lenta.ru

Вчені з США пояснили походження значної частини води на Землі. Результати своїх досліджень автори опублікували в журналі Science, а коротко про них повідомляє Nature News.

Фахівці прийшли до висновку, що вода на планеті виникла з протопланетного диска, що містить пилові частинки з налиплими на них молекулами води. На думку вчених, ця матерія утворилася близько 4,4 мільярда років тому.

Такий висновок дослідники зробили, проаналізувавши вміст дейтерію (ізотопу водню з одним нейтроном) із зразків стародавніх базальтів, виявлених на арктичному острові Баффінова Земля в 1985 році.

Вони утворені з частинок протопланетної пилу, що не зазнали зовнішньому впливу в ході еволюції Землі

Ставлення вмісту дейтерію до протию (ізотоп водню без нейтрона) в зразках стародавніх базальтів є приблизно таким же, як і у стародавніх астероїдів. Це означає, що вода на планету потрапила не від комет, як вважає більшість вчених, а опинилася на ній на етапі її формування.

Вчені вважають, що як мінімум 20 відсотків води Світового океану виявилося на планеті при її формуванні. Ця частка, як вважають фахівці, може бути ще вище, що дозволять перевірити майбутні дослідження

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення